Summa sidvisningar

torsdag 18 juni 2015

Grädde på tårtan och olja i systemet


Jag fick ett mejl från chefredaktören med en förfrågan om jag kunde tänka mig att vara behjälplig med att köra ut tidningens sommarbilaga. Det kunde jag tänka mig. Därefter studerade jag den bifogade filen vart i Östergötland jag skulle ta vägen. Vid varje plats stod det utförligt hur många tidningar jag skulle leverera och slutsumman löd på trettiosju stycken.
En enkel och snabb manöver, vilket jag meddelade maken med en försäkran om att jag snart skulle vara hammavid igen.
Budet med tidningarna kom hem till oss. Knackade på dörren och frågade var jag ville ha dem.
Jag följde med ut på gården, låste upp min bil, öppnade dörren till passagerarsätet och pekade.
Han stirrade klentroget på mig, skakade på huvudet och öppnade utan ett ord bagageluckan på sin bil.
Där låg trettiosju buntar med tidningar. Jag hade dessförinnan funderat över varför vissa butiker, bensinstationer, turistbyråer och andra platser där allmänheten rör sig i sommartid skulle ha en tidning medan andra skulle ha tre. Tyckte det verkade futtigt och mycket skrik för lite ull men eftersom det inte är jag som bestämmer och fördelar lektyren tänkte jag att det var blädderexemplar som skulle ligga på diskarna.
Jag skrattade nervöst, dängde igen dörren och öppnade bagageluckan.
Vi hjälptes åt att packa min bil. Bagaget fylldes snabbt så vi övergick till att fylla upp baksätet och tvillingarnas bilbarnstolar.

Mamma följde med på gårdagens resa. Nu vet jag vart macken, Ica och Hemköp i Ljungsbro ligger. Samt att det serveras kallt kaffe och varm rabarberpaj vid Bergs slussar.
Grabben i fiket frågade om vi ville ha vispad grädde eller grädde. Nyfiket frågade jag var i skillnaden låg. "Grädden smakar vanilj och den vispade grädden är grädde."
"Jaha, då tar jag den med vaniljsmak. Tack."
Vaniljsåsen var ypperligt god och hade den rätta fluffigheten.

Färden gick vidare i det östgötska landskapet. Sandvikens camping, Finspång, Norrköping och OKQ8 i Klinga. Alla fick de rätt antal B U N T A R med tidningar.

Idag var stortvillingrabben med på dagsetapp två eftersom bilbarnstolarna var lediga. Ett trevligt sällskap med många funderingar och åsikter om livet i största allmänhet. Vi fick bland annat bekanta oss med brandbilsmuseet i Simonstorp, glasbruket i Rejmyre och via Åby Arbetarmuseet i Norrköping. Där vankades det gofika. Flera hundra tidningar, istället för ynka trettiosju, var levererade och vi firade väl utfört arbete som distributör och nästan trettio mils leveranssträcka.
Regnet hade bildat stora pölar på marken utanför museet. Jag hivade upp grabben på armen och så hoppade vi loss i vattenpölarna så det stänkte. Människor skrattade och log medan andra såg bekymrande ut när de gick förbi. Farmödrar brukar kanske inte hoppa i vattenpölar med lågskor och ha sitt barnbarn på armen. Så gör dock jag. Det livar upp och håller barnasinnet i vigör.

Med vätan sipprande mellan tårna körde vi hem och bakade tårta. Pojken assisterade. Höll hushållspappret under elvispen som läcker olja efter det att jag tillverkat majonnäs. Eller skulle tillverka. När jag hällde oljan i en sakta stråle ner i bunken sörplade elvispen i sig all olja genom luftintaget. När jag nu vispar släpper den ut oljan genom luftutsläppet. Maken påstår att oljan snart tagit slut men jag tvivlar.

I morgon firar vi midsommar och äter upp den fina tårtan som består av maräng, färska bär och grädde. Vispad grädde utan vaniljsmak. Passar bäst så tycker jag. Maken håller med. Han gillar inte vanilj.