tisdag 9 maj 2017

Slitsamma turer och envisa myggor


Björkarna står i sin allra skiraste grönska. Det är så vackert att det nästan tar andan ur mig. Samtidigt så overkligt. För några dagar sedan var grenarna kala, till synes döda efter vintern. Men så med ens, svällande knoppar som spricker och ut vecklar sig små gröna blad. Dags att beskära rosorna vilket nu är avklarat.
Om det inte vore så förbaskat kallt. Morgonens fotopromenad gav stela fingrar istället för ett större antal bilder till min fotosamling vilket var förhoppningarna.
Det fick bli soppa kokt på jordärtskocka, vitlök, vitt vin och grädde till kvällsmat. Till det äppelpaj med vaniljsås. Riktig höstruskmat väl passande till det rådande klimatet.

Eftersom det inte blev några mer vidlyftiga utomhusaktiviteter har jag hållit mig inomhus, kokat te och läst boken om Anna Sundberg. En självbiografi om en ung kvinna som förälskar sig i Walid, en vacker muslim från Algeriet. Walid talade lika vackert som sin egen skönhet om andlighet, Anna föll som en fura och två veckor efter första mötet blev hon hans fru. Konverterade till islam, bar niqab och slutade umgås med otrogna. Födde två pojkar och blev då svartsjukan lagt sig god vän med Walids andra hustru som han delade säng med när han inte var hos Anna.
Turerna i äktenskapet var många och slitsamma vilket till sist mynnade ut i skilsmässa.
Firare strömmade till men Anna valde Said Arif, vilken senare skulle komma att bli en eftersökt terrorist. Efter att ha flyttat runt i världen landade familjen i en by belägen  i Georgien. Maken stred mot ryssen och Anna umgicks med grannfruarna. Ytterligare ett flyttlass och nästa hemvist blev Syrien.

Längre än så har jag inte kommit i boken men den har redan väckt en massa tankar och känslor inom mig. Frågor som hur en svensk kvinna med hela livet framför sig väljer att gifta sig med en terrorist, konvertera till islam, klä sig i niqab och byta ut Halmstad och Lund mot Syrien.

Syftet med boken är enligt Anna själv att berätta den hemska sanningen om vilka vansinniga val hon gjorde men även varna andra som går i giftastankar efter att ha kärat ner sig i en terrorist.
Det är lätt att vara efterklok. Det behöver inte nödvändigtvis vara en terrorist om det ska gå illa för en flicka. Under 2000-talet dödades 267 kvinnor av män som de älskat och litat på. De flesta blev dräpta i sina hem.

Det blev min själ ingen uppmuntrande blogg denna gång. Men allt ska kanske inte vara glatt och livat hela tiden. Det finns jämmerdalar och det finns frostnätter. Men även jämmerdalar har en exitskylt och frostnätter övergår till ljumma sommarkvällar. Då vi kan sitta ute länge, länge och svära över myggen som envisas med att sticka sönder smalbenens nakna hud.