onsdag 1 mars 2017

Att ha kontroll och ett vackert objekt


Under två dagar har jag lärt mig allt om skönhet, hälsa och konsten att uppnå ett mild och avstressat sinne. Eftersom jag är så pass lyckligt lottad att jag besitter samtliga komponenter har jag inte lagt någon större vikt vid detta utan enbart sett det utifrån mitt perspektiv som frilansande skribent.

Oftast går intervjuerna som de ska, men när jag plockar fram min kamera för att fånga intervjuobjekten på bild blir det andra tongångar. Då syftar jag på punkten "skönhet". Folk i allmänhet anser sig vara mindre vackra så de lämpar sig inte vara med på bild. Om det inte gäller en selfie. Då går det bra att se hur anskrämlig ut som helst. Eller så är det helt enkelt kontrollen det hela handlar om. Kontrollen över att styra utförandet och inte lägga den uppgiften i vilt främmande människors händer.

För en tid sedan skulle jag fota en person som snällt och fogligt ställt upp på en intervju. När grunden till textmaterialet var avklarat kom vi till det besvärliga momenten. Det knorrades, kammades och ordnades med anletet.
Efteråt ville den som blivit fotograferad titta på bilderna genom kameran och ge sin tillåtelse till publicering.
Jag bläddrade igenom bilderna för att ligga steget före och eventuellt radera något som inte var lyckat.
Plötsligt dök ett glatt leende skelett upp. Bilder från en kiropraktorklinik jag tidigare besökt. I kiropraktorns behandlingsrum stod skelettet vilket visade sig vara kiropraktorns oumbärliga kompis då han behandlade sina patienter. Skelettet användes i förevisningssyfte om nu någon patient inte förstod var och varför det smärtade.

Inte vet jag vad som egentligen flög i mig men flinande bedyrad jag att alla bilder var toppenfina, ja de tillhörde rent utav den främsta kategorin av fotografiska objekt jag någonsin stött på.
Jag frös bilden och med stor iver böjde sig den som blivit avporträtterad över kameran, stelnade till och tittade sedan storögt på mig.
"Jodå, det är så här du ser ut, vacker som få och du vet väl om att kameran aldrig ljuger."

Jag fick tillåtelse att publicera bilden, dock med några få undantag. Att jag valde bilderna med mycket stor noggrannhet samt inte förväxlade bildtexterna.

Jag har alltid roligt när jag är ute på mina uppdrag, men ibland blir det lite extra påkostat.