Summa sidvisningar

tisdag 4 augusti 2015

Grannkatter och en hemmabyggd pråm


Har under förmiddagen ägnat min mamma uppmärksamhet. Putsat alla hennes fönster och tagit ett rejält tag i den lilla trädgård hon förärats med då hon köpte radhuset.
Vid min sida fanns som alltid maken. Han körde de mer maskulina redskapen som låter när de startas medan jag höll mig till skyffeljärn och sekatör.

En av mammas grannar har ett helt stall med katter som gör sina behov i rabatterna belägna på andra sidorna om de staket som omgärdar djuren och dess ägare. Ett stråk av spänt läge ligger mellan min mamma och den kattälskande damen, just på grund av hennes husdjur.
Jag tror att grannsämjan vore god om mamma slapp kattskit i sina rabatter och katthår på utemöblernas dynor. Både katterna och kattdamen tittar oförstående och förebrående på mamma när saken kommer på tal. Andra samtalsämnen har trutit mellan dessa två kvinnor även om starten verkade lovande när mamma flyttade in med sitt bohag.

En från grannkvinnans håll gemensam nämnare med min mamma finns det dock. Grannen som bor mellan dem. Han är ett hett samtalsämne som damen med katterna gärna vill dryfta med alla och en var. Så även med min mamma. Hon är av den åsikten att var och en måste få sköta sitt och sin lilla trädgård utan grannsamverkan om inte samverkan efterfrågas. Varpå grannen med alla katter får tugga luft när mamma är på lagom hörhåll.

Idag såg hon sin chans, grannkvinnan. Hon klättrade raskt över sitt staket och stegade fram till mig. Pekade på mellangrannens kirskål, spände ögonen i mig och frågade hur hon skulle få bukt med ogräset som letat sig in på hennes domäner.
Varpå jag ryckte på axlarna och föreslog henne att baka en god och näringsrik paj på bladen.
Där gick åsikterna starkt isär. Ingen paj men det bästa för alla parter vore om mellangrannen packade sitt och flyttade till en lägenhet i staden om det ska fortsätta på det här viset, ansåg kattgrannen.

Jag svarade inte för jag hade inget bra svar att komma med. Kunde i och för sig haft ett anförande om kirskål och katter. Att de är lika svåra att tämja, var och en på sitt sätt. Men jag höll tyst. För grannsämjans skull.

Solen skiner och vädret är ljuvligt. Vår egen granne har nyss lättat ankar till sin hemmabyggda pråm och tar sig en tur på Glan.  När grannen puttrar iväg med sin farkost ja då är det sommar på riktigt. Även om det hunnit bli augusti.
Hos oss råder grannsamverkan. Dessutom ska vi om några veckor stråla samman över ett par tjog kräftor med lämpliga tillbehör. Goda grannar gör livet enkelt och förnöjsamt. Så som det är på vår gata.