Summa sidvisningar

fredag 13 juni 2014

Utspring och övergångsrit



De finns över allt i dessa dagar. Hyllas och äras, utspring med tonårens övergångsrit till ytterligare ett kliv in i vuxenlivet.
Så har även vi bevittnat barnbarnets avslutande gymnasieår och fått äran att hänga rosen kring hans hals. Som alla andra mormödrar i vårt avlånga land ansåg jag att han var den stiligaste studenten av dem alla. Lång och reslig stod han där på skolgården, kostymklädd och solstrålarnas värme som säkert blandats upp med en inre värme över att åren äntligen tagit slut fick svetten att bryta fram och strila ner i pannan under mössans svarta skärm. Jag fick ställa mig på tå för att nå upp och ge en kram och en liten puss på kinden medan hans pappa höll upp plakatet med en liten gosse som leende visade upp tandraden av förlorade mjölktänder som förde tankarna till  ett glest spjälstaket. På måndag börjar han jobba, den ränglige studenten som även är körkortsinnehavare. Tiden har inte stått stilla........

Nu som då inleder de nybakade studenterna friheten från skolböcker och pluggande med fest. Mormor får delta i förfesten, tillsammans med övriga släktingar, sen när det kvällas då är det ungdomarnas kväll. Morgonen därpå får vi som inte var med läsa rubrikerna som ger upphov till oro för många. Där sorgen ersatt glädjen och i vissa fall blev det tre års hårt arbete och inget mer.

För andra tar det slut redan där på lastbilsflaket. "För vi har tagit studenten, för vi har tagit studenten, för vi har tagit studenten, fy f-n vad vi är bra!" Skrålet tystnar, förvirrade, ledsna och rädda ungdomar i fina kläder och en lastbilschaufför som blir förhörd och eventuellt dömt till vållande till av personskada eller ännu värre - död..

Vi har sett det på nära håll. Upplevt hur en förtvivlad mamma och pappa suttit och vakat över sin son som slog huvudet i en bro när han reste sig precis då lastbilen körde in under bron. Sett hans kamp tillbaka till livet med bestående men som alltid kommer att följa honom. Det är många år sedan men jag minns än i dag mammans tårar som aldrig verkade ta slut.

Två stora lastbilar med lövade flak stod parkerade på den värmländska skolgården. Jag blev lättad när beskedet kom att vår egen student inte hade för avsikt att klättra upp på någon av dem.

"För han har tagit studenten, för han har tagit studenten, för han har tagit studenten, fy f-n vad han är bra!"

Ursäkta språkbruket men det är inte jag som skrivit den käcka visan, inte heller har jag tagit studenten. Men jag är ganska bra ändå........