Summa sidvisningar

onsdag 4 december 2019

En vit fläck och värsta tänkbara scenario


Under den här årstiden befinner sig mina fötter i ett nästan ständigt mörker. Frånsett kvällstid då jag tar av mig strumporna och lägger fötterna i makens knä i hopp om lite fotmassage medan vi ser på teve.
Jag är ett riktigt praktexempel när det gäller fotvård. Tvättar fötterna varje kväll, smörjer in dem vid sänggående och ger dem smörj var morgon innan rena strumpor åter förpassar dem in i mörkret. En gång i veckan åker fotbadet fram och eventuella förhårdnader filas bort.
Nagleklippningen är det lite svårare med. Förr i tiden slängde jag ledigt och lätt upp en fot i taget på kanten av handfatet, böjde mig en aning framåt och hade därmed god översikt av samtliga tår.
Den tiden är förbi, nu klipper jag mest på känn och resultatet blir därmed därefter. Därför låter jag Tina på Ängshults fotvård snygga till det hela lite då och då.
Att låta Tina pyssla om fötterna ger inte enkom det viktigaste som finns en behaglig omsorg, även själen lenas under behandlingen.

För en tid sedan upptäckte jag till min stora fasa en vit fläck på högra stortånageln. Jag har sedan upptäckten varit som besatt av fläcken. Under besvärliga krumbukter har jag försökt komma nära stortån för granskning. Även maken har fått tån under sina ögon men han påtalar enbart att jag utrustats med de vackraste fötter han någonsin skådat. Därför har han inte varit till någon större nytta i just det avseendet.
Fann ingen annan utväg än att kontakta Tina. Som knipsade en flisa från nageln, skrapade lite under den med ett instrument och placerade fångsten i ett provrör. Som nu är på väg till ett laboratorium för analys.

Jag befarar det värsta. Nämligen nagelsvamp! Så ofräscht. Så skamfyllt. Så äckligt. Fullkomligt vidrigt.
Jag kan inte lägga ut åkomman på Facebook. Vad ska folk tycka? Inte en enda gillamarkering skulle jag få. Brutna och gipsade handleder, fötter, armar och ben, huvudvärk, förkylningar och ryggsmärtor är sympatiframkallande. Men icke nagelsvamp. Inte heller kan jag prata högt under en middagssammankomst i goda vänners lag om mitt problem eftersom det aldrig talas om ofräscha tånaglar. Jo möjligtvis om vi råkat få syn på någon annans motbjudande naglar. Då kan vi kosta på oss ett förtroligt samtal som endast gagnar oss själva.

Tina däremot älskar andras fötter. Ju värre kondition de befinner sig i desto mer exalterad blir hon. I syfte att vända ont till gott.
Med stor frenesi tog hon sig an min vita fläck på högra stortånageln. Nu väntar jag spänt på resultatet. Under tiden fortsätter min make obekymrat massera mina fötter, inklusive den ansatta stortån medan vi fördjupar oss i tevens utbud av underhållning.
Tina i sin tur har lovat mig, är det nagelsvamp ska hon hjälpa mig få bukt med besvären. Men, poängterar hon, det är envis egenvård som gäller. Vid nagelsvamp finns inga genvägar.