Summa sidvisningar

tisdag 12 maj 2015

Snygg och smart


Nu har göken krupit fram från någonstans, öppnar näbben och släpper ut sitt ko-ko. Östergök eller västergök, jag struntar i vilket. Bara han gal är jag nöjd och belåten. Så får han befinna sig i vilket väderstreck det behagar. Någon gökotta tänker jag inte bege mig i väg på. Det behövs inte heller för den delen. Göka kan jag göra hemma, så att säga. Tolka det hur ni vill.

Det är så fantastiskt vackert att jag får ont i hjärtat när jag strosar runt i vår trädgård och ser allt som nu står i blom. Tänker att jag måste hålla kvar det här på något sätt. Men det går inte, det inser jag för jag har inte den makten.

Inte heller har jag makten att påverka min egen skönhet. Eller brist på skönhet. Det beror på min sinnesstämning om jag anser mig vacker eller inte. Vissa dagar kan jag nog tycka att det är helt okej med den som möter mig i spegeln. Andra dagar vänder jag bort blicken, suckar och säger för mig själv att nu blir väl båda barn och hundar rädda när jag uppenbarar mig.
Lite kan jag ändå påverka hur jag ser ut. Välja att dra ner mungiporna mot den något slappa bysten eller le och ställa mig i solljuset så min behåring på överläppen syns tydligt och klart.
Vad det gäller min håriga överläpp så finns det tillfälliga botemedel. Vax heter det ena och gör mycket ont. Pincett heter det andra men framkallar inte lika stor smärta eftersom det inte sker i ett och samma ryck. Jag använder mig av båda metoderna. Ögonbrynen låter jag dock min frissa behandla på grund av att min allt mer sviktande syn kan få ögonbrynen att te sig olika när momentet är utfört.

Men sen allt det där andra. Som inte går att vaxa eller plocka. Själva utseendet. Det kan jag inte påverka. Om det ens är en nödvändig åtgärd?!

Lyssnade på ett radioprogram. Där medverkade den fula och den vackra. Båda av kvinnligt kön. Det som påverkade mig mest var att båda led av ett och samma problem. Sina utseenden. Men det fanns ändå en viss en skillnad. Den vackra gled in i livets behagligheter tack vare sin skönhet. Fick vilka jobb hon ville, det räckte med att visa upp sig själv och ett cv ansågs som överflödigt.
Den andra kvinnan fick också jobb, publikt dessutom. Programledare i tv:s barnkanal. Hatmejlen strömmade in ganska omgående. Det gick så långt att ett barn i Stockholms tunnelbana klev fram och påpekade att hennes pappa tyckte att hon var jätteful. Medan barnets moder generat tittade åt ett annat håll. Hon var helt enkelt för ful att visa upp sig i tv-rutan ansåg många.

Men vad är då problemet? Den ena är vacker som ett blommande körsbärsträd medan den andra som inte fötts fram till livet med det som andra kallar ett bra utseende drogs med samma bekymmer. Varför?
Den vackra kvinnan hon hade dåligt med vänner när hon var ung. Blev inte medbjuden på partaj av de andra flickorna. Då fanns en överhängande risk att de blev panelhönor och fick gå hem med sorgsenhetens krassa visshet om att inga killar tittat åt deras håll. De ville ha killar och uppmärksamhet ifred från skönheter.
När den vackra flickan blev en vuxen vacker kvinna var hon ofta ute och höll föredrag. Mycket bra föredrag dessutom, men det som fångade den manliga delen av publiken var dock inte hennes anförande. Det blev till en bisak och hennes vackra ansikte påtalades vid sammankomsterna efteråt.
Den vackra kvinnan fick lida många gånger över att vara vacker. Kände samma bedrövelse som den fula kvinnan som fick elaka mejl och kommentarer.

Vi lever i en utseendefixerad värld. När det finns så mycket annat som är betydligt viktigare, tänker jag och pillar på det stela svarta hårstrå som envist växer ut under min haka. Kanske borde jag åka in till staden och köpa lite sån där kajal, foundation Maybelline och ett färgglatt läppstift. Make up mig lite för att förhöja min skönhet. Men det måste ske en dag då maken inte är hemmavid.
Eljes skulle han utbrista: Vad i all sin dar! Hur har du egentligen ställt till dig!!
Han är mer för den där naturliga skönheten, inte den påmålade. Vilket han anser att jag har och ofta påtalar detta. Naturlig skönhet utan konstgjord färg. Och med det känner jag mig faktiskt ganska nöjd.  För vem vill väl inte vara snygg, sexig och snygg. I alla fall snygg och sexig. Det är inte helt nödvändigt att vara smart. Även om det ibland kan ha sina fördelar.