tisdag 26 juli 2016

Gamla bilar och en haggis med inlagd gurka


Tänker inte lägga ner någon energi på att redovisa Skärblackavädret. Mer än att det inte blåser från norr utan från söder vilket medför en svag doft från pappersbruket. Samt att jag för två nätter sedan steg upp ur sängen och lade mig på altanen utan att skyla min nakna kropp. Natten till igår sov vi med vidöppen ytterdörr utan att för den skull ängslas över tjuvar, mygg eller eventuella inklampande rådjur.

Dagen har gått åt till att vara på en kortare resa med mamman till en småtvillingflicka och en vidhängande stortvillingflicka varpå jag titulerades mamma, mormor och farmor allt medan flickorna sa kusin till varandra.
Vi har bevittnat slussning vid Berg och konstaterat att butiken som saluför prästskjortor var stängd. Vårt huvudsakliga ärende då dottern hade i sinnet att ekipera sig med lite nytt att ta på sig då hon börjar arbeta efter sin semester om fyra veckor. Vi andra var med som smakråd men av det blev det som sagt inget.

Gårdagskvällen var även det ett utflyktsmässigt äventyr till en motorträff vid Löfstad slott. Stortvillingpojken hängde på och imponerades över forntida åk. Varmkorv, hamburgare och en enmansorkester som underhöll med 50-talslåtar.

På vägen till eventet diskuterade pojken och jag varmkorvens topping. Senapens vara eller icke vara. Inlagd gurka var favoriten varpå jag lät förkunna att i vårt grönsaksland växer det gurka som jag skördar och lägger in.
När gossen kom hem berättade han att farmor planterat inlagd gurka direkt i den svarta mullen.

Barn har en förmåga att skapa sig egna bilder. Vi vuxna är en hjälp på traven med information och bildspråk. Ibland kan det vara knepigt att formulera tydligheten i det som vi vill att barnen ska lära sig och då kan en mer verklighetsbetonad undervisning vara på sin plats.
Läste med hänvisning till detta i dagens tidning om en kock lagd åt det mer humoristiska hållet i bästa sändningstid på teve i barnprogrammet Sommarlov stönkat skotsk korv haggis rakt ner i en kondom. Kocken förklarade dock att egentligen bör skinnet vara gristarmar men i brist på den varan fick en kondom duga som fjälster.
Reaktionerna från föräldrahåll lät inte vänta på sig. Arga och upprörda röster vände sig omgående till SVT och rasade över att nu måste de som föräldrar förklara vad den fyndiga rekvisitan egentligen används till samt att det inte är okej att nyttja dylika ting vid matlagning.

Nu vet i alla fall flertalet barn hur det går till att producera korv. Det om något värt att veta eftersom den svenska befolkningen gillar att konsumera den varan. Speciellt männen som sätter i sig 10,4 kilo korv på ett år medan vi kvinnor är mer återhållsamma och låter vågen stanna på 5,2 kilo.
Personligen är jag ingen korvälskare och gissar att den uppvägda veckokonsumtionen på 350 gram korv tangerar årsresultatet för min del.