Summa sidvisningar

lördag 15 mars 2014

Passager och ändrade åsikter


Ett liv förändras och under förändring omvärderas beslut som en gång fattats och som då kändes bra, rätt och riktigt. Valen kan vara små men även enorma där magkänsla blandas med eftertanke och beslutsångest.
Ibland fattas rätt beslut, ibland inte och då får man börja om, se efter andra möjligheter och ta lärdom av det som blev till ett misslyckande och lägga det till övriga handlingar. Om det är möjligt vill säga.

För många år sedan, en tid tillbaka som idag verkar evighetslång och nästan overklig, tog jag ett beslut som handlade om min egen existens och överlevnad. Med en trasig själ som långsamt lappades ihop gick jag vidare ut i livet och det är ett beslut som jag aldrig någonsin ångrat. Beslutsamhet, en stor portion mod inför det okända som låg framför mig och en vilja om förändring var drivkraften som förde mig framåt genom olika passager och med tiden rann både hat, ilska och sorg av mig och jag kunde försonas med mitt skadade inre, låsa dörren och kasta bort nyckeln för att aldrig mer behöva öppna den tunga porten igen.

Under snart en veckas tid har vi i dagspressen kunnat läsa om pastorn som lämnat den evangeliskt-karismatiska frikyrkoförsamlingen Livets Ord som han själv skapat och varit dess andlige ledare, för att konvertera till den romersk-katolska kyrkan. Det är ett av pastor Ekmans tredje nya val, tidigare präst och verksam i Svenska kyrkan som studentpräst i Uppsala innan han fann för gott att själv avkraga sig Svenska kyrkans prästkrage och ägna sig åt egenproducerad frälsningslära.

Avhoppare jublar, nu är vägen öppen, inte bara för sanningen och livet utan även för andra medlemmar att bryta sig ut ur en församling där den forne ledaren ber om ursäkt för den skada och smärta Livets ord vållat sina församlingsmedlemmar och de som varit i kontakt med församlingen. Så någon sanning måste det ändå finnas under de svarta rubrikerna gällande missförhållanden i Livets ord, när Ekman själv försäkrar att han är uppriktigt ledsen över det lidande och de sår som uppstått under dessa trettio år som församlingen varit verksam.

Eftersom jag inte är med i Livets ord, eller någon annan församling än Svenska kyrkan, och inte har någon insyn i dessa församlingsliv, kan jag inte uttala mig om varken irrlära eller de skador Ekman åsamkat sina anhängare, det vet endast de involverade och de som uttalat sig i pressen om detta, men ett är ändå säkert, pastorn har tagit ett nytt beslut, han har klivit genom sin egen personliga passage och ändrat mening om både katolicismen och påven som han och församlingen en gång i tiden hett och innerligt bad böner över när påven i samband med sitt Sverigebesök gjorde visit i Uppsala. Enligt Ekman var påven besatt av demoner och behövde befrias från dessa. Ekmans uppfattning var då att den katolska kyrkan inte bara har sina rötter i falsk religiositet utan även är fylld av ockulta inslag.

Var och en har rätten till förändringar i livet, även rätten att ändra åsikter.  Oavsett vad man tillhör för församling eller vilken tro man har. Även Ulf Ekman har den rätten och det är bara att hoppas att han men även katolska kyrkan gjort sina rätta val och beslut.

Amen!