Summa sidvisningar

fredag 18 januari 2019

Vällust och den knöliga roten


Under gårdagen åt maken och jag vår måltid utan de sedvanliga samtal som vi alltid för vid vårt matbord. Inte på grund av misshällighet, utan för att det serverades rotmos och fläsklägg vilket föranleder en ordlös, begärlig måltid.

Jag spetsade en bit lägg, strök på stark, grovkornig senap och toppade med gult rotmos. Öppnade munnen och öste in. Smakexplosionen efterföljdes av ett stönande som mynnade ut i svagt jämmer. Jag slöt ögonen, öppnade dem igen och gnydde.
Maken log, tittade på mig och jag såg vad han tänkte. Men nu gällde det fläsklägg, rotmos och stark senap.

Rotmos och fläsklägg är en maträtt med lång förberedelsetid innan den serveras.
Råvaror ska inhandlas. Lägg, kålrot, morötter, lagerblad och kryddpepparkorn.
Sitter Anette i kassan i vår lokala matvaruaffär säger hon;
"Jag ser vad du tänker laga till. Så gott"!
Jag vågar inte svara i rädsla att om jag öppnar munnen sipprar en salivsträng ut, kanar vidare nerför hakan och hamnar till slut som en glimrande fläck på min jacka. Därför nickar jag i samförstånd.

Denna gång satt inte Anette i kassan. Istället en yngling som skannade in mina varor. När kålroten i sakta mak gjorde sin färd mot honom på det svarta bandet plockade ynglingen upp den, vägde den i handen medan han stirrade ut i tomma intet. Jag höll andan, vad ämnade han göra med den kålrot som inom kort skulle bli min?
Efter en stund ställde ynglingen sin fråga. "Vad i hela friden är det här? Kan du hjälpa mig"?
Vilket bevisar, den unga generationen känner inte till innebörden av en kålrot.

När råvarorna till sist landar i köket ska de tillredas. Vilket tar timmar i anspråk. Maken dukar bordet, sniffar runt kastrullerna och är otålig. Vi hinner dricka kaffe, läsa tidningen och låta den alkoholfria ölen bryggt av ingefära få den rätta kylskåpstemperaturen innan det äntligen är dags.

Vi låter maten tysta munnen. Bara mina stön, jämmer och gnyende blandas med ljudet av bestick mot porslin. Efteråt är vi enhälliga. Rotmos och fläsklägg slår en välhängd oxfilé även om den serveras med pomme duchesse och grönpepparsås.