torsdag 8 september 2016

Grädde på moset och en rädd hyena


Gårdagen började med havregrynsgröt. När jag öst upp portionen på tallriken, slängt på en klick sylt och skulle ta fram mjölken visade det sig att det ingen mjölk fanns att ta fram.
Ta grädde, sa min rådige make som aldrig i livet skulle få för sig att äta havregrynsgröt.
Stöllen gjorde som token sa och frukostmåltiden blev minst sagt en märklig upplevelse.
Ungefär som jag föreställer mig grädde på moset. Med den skillnad att här rörde det sig om grädde på havregrynsgröten.
Fart på magen blev det och anrättningen mättade ända till kvällen. Vilket var tur eftersom jag under eftermiddagen begav mig ut på två vitt skilda frilansuppdrag och endast hann få i mig en dammsugare och lite mineralvatten. Båda inköpen gjordes hos bagaren i Sonstorp.

Efter mitt första uppdrag vet jag exakt var alla älgtorn befinner sig i skogarna runt Sonstorp. Jag fick även lära mig hur andjakt går till och titta på bajs från vildsvin. Plus ett avtryck från en grisklöv i torkad lera.
Jag begrep inte att jag skulle ut och vandra i skog och mark med jägaren och hade därmed endast iklätt mig mina fotriktiga sandaler.
Kunde jag egentligen ha räknat ut med arschlet. Bokas det dejt med en jägare är det annat än fotriktiga sandaler som gäller. Jag fick stå mitt eget kast och höll god min när jag klev runt i snårskogen.
Några vilda djur förutom de inplanterade gräsänderna samt en vilsen trana fick jag dock inte se.

Nästa uppdrag var ostkaketillverkning i Ljusfallshammar. Egentligen inget nytt för mig som en gång tillsammans med maken haft en besättning mjölkkor. Då var ostkaka vardagsmat för oss. Tillika kalvdans. Denna maträtt som är lika älskad som den är hatad. Av oss älskad och saknad.

Nåväl. Några damer och några herrar bakade ostkaka och dofterna spred sig förförande i köket.Som grande finale blev jag bjuden på anrättningen när den var klar. Ljummen ostkaka med vispad grädde och jordgubbssylt. Lade sig fint över havregrynsgröten och konditorivarorna.

Jag svängde in bilen framför vår stuga då det började mörkna. Maken stod beredd med kaffe och glass. Jag avstod glassen av förståeliga skäl. Det finns även gränser för en som tycks sakna botten på magsäcken.

Natten blev orolig. Jag vaknade ofta och det var varmt under täcket. Nattsömnen blev inte det jag hoppades på då jag gick och lade mig. Även maken sov oroligt. Han väsnades när han med mod och styrka skulle slå ihjäl en hyena med en påk som tillhygge. Ett sådant tilltag sker inte utan ett visst motstånd från den som blir angripen. Jag förmodar dock att maken inte var iklädd fotriktiga sandaler då han var ute på jakt efter en hyena. Ty då han besitter ett mäktigt förstånd var han säkert mer komfortabelt klädd om fötterna.