tisdag 4 oktober 2016

Källardamm och pärlsocker


Nu är sommarblommorna borttagna. Lika bra är väl det för de såg enkom tragiska ut och har nu ersatts med ljung. Trädgårdstomten som yngsta dottern släpat hem från Öland för omkring tio år sedan log mot mig när jag höll på med planteringen. Det är snart tomtarnas tid så även vår trädgårdstomte håller på att förbereda sig inför stundande tider.

Också näringsidkarna har plockat fram julens glitter och glamour och i min mammas källargång står en klädd julgran. Dock ej mammas utan en grannes. Färdig att lyftas upp ur källardam och unken luft för att placeras i finrummet när det blir dags. Att pynta granen redan i oktober är att gå händelserna i förväg kan jag tycka. Men var och en gör som den själv anser är bäst.

Det gäller även vaccination mot influensan, där måste var och en få bestämma om sprutan ska tas eller ej. Dock gör jag tappra försök att få maken att gå till vårdcentralen för att få sig en vaccination. För honom är det helt gratis, jag som är underårig får snällt betala. Nu har maken på eget bevåg bestämt sig för att avstå och tänker ta risken att bli nerbäddad med influensavärkande kropp.
För övrigt tänker inte jag heller gå och låta mig bli besprutad. Snålhet blandat med rädsla för stick får mig att avhålla mig från dylika påfund.

Hösten för med sig allt från influensa till huvudlöss och ögoninflammation för att sen övergå i vinterkräksjuka. Trots att jag idag planterat vacker ljung i krukor och lådor är det dystra tider som väntar. Speciellt trist blir det när oktober är avklarad för då inträder november. Den dystraste månaden av dem alla. På latin betyder november den nionde månaden och då förs tankarna till att för sex år sedan var nio månaders väntan över då vårt barnbarn föddes. I morgon, Då är det småtvillingarnas storasysters sjätte födelsedag som ska firas med tacobuffé.

Barnkalas blir det också framöver. I år ska det visst vara kräldjurstema om jag inte fattat fel. Flickebarnet är omåttligt förtjust i kräldjur där favoriten är ormar. Enligt hennes egen utsago ska hon framdeles få en egen majsorm att gulla med. Av oss får hon endast en låda med diverse hästattiraljer i födelsedagspresent vilket kan vara bra att ha då hon sköter om sin häst.

Idag firar vi kanelbullens dag. Jag har varit inne i affären, på macken och utanför vårt hembageri. Över allt bakas det kanelbullar. Doften av nybakat ligger tät över Skärblacka och trycker tillfälligt undan den vanliga doften som omger vårt centrum. Stortvillingarna och jag startade firandet under gårdagen då vi vräkte i oss var sin enormt stor kanelbulle sittandes i min bil. Nu är hela baksätet beströdd av pärlsocker men det var det värt. Vi ville ha bulle och då blev det bulle. Även om det inte var på rätt dag. Var och en bestämmer själva när det är bäst att äta kanelbullar.