Summa sidvisningar

måndag 13 januari 2014

Snökristaller och en isig bil



Samtalsämnet har bytt karaktär för nu är den här, snön som många av oss väntat på. I alla fall fram till nu. Vi står svärande och skrapar bort isen från bilrutorna medan fingrarna valnar, blir kalla och stela för att få en röd nyans när blodet släppts på igen med hjälp av motorns tillflöde av varmluft när barriären så småningom forcerats. Isskraporna gnisslar mot glaset,  utom hos vår granne. Hans vita bil är oklanderligt fri från is och snö, vindrutetorkarna pekat pedantiskt mot den vintriga himlen för att förhindra dyra inköp av nya torkarblad. Jag vet inte hemligheten bakom den rena bilen, kanske heter den kupévärmare.

Jag studerade det vintriga landskapet när jag körde mot vår grannkommun. Snön lyser upp och gömmer det torra fjolårsgräset och jag tänker, hoppas det vita får ligga kvar så jag får njuta av vårens dagsmeja när den tiden kommer.

Vi har funderat över den uteblivna snön, undrat om det är klimatförändringar som ger oss denna milda vinter. När så vädret slår om blir vi överraskade, oförberedda står vi där utan långkalsonger, vantar och mössor som raskt får plockas fram ur gömmorna. Trots att vi alla innerst inne visste att snön skulle dala ner över våra huvuden förr eller senare. Och nu är den äntligen här, till både glädje och förtret.

Hundar är klädda i tjocka specialdesignade kläder, lyfter högt på tassarna medan hundägarna kör ner sina händer djupt i jackfickorna. Så även jag när jag rastade vår dagishund. Jag uppmanade henne att raskt göra i från sig, hundens ögon stirrade anklagande på mig och vi vandrade hem igen med oförrättat ärende. Jag förebrår henne inte, har en viss förståelse när jag sitter på vår toalett och låter golvvärmen krypa upp genom mina fotsulor. Det kan inte vara trevligt att stoppa ner ändan i en snödriva när det är dags att uträtta sina behov.

Experter har siat om invasion av både mördarsniglar och löss om inte kylan slår till så det är bara att välja vad vi önskar oss. Några månader med bitande kyla eller en sommar där vi idogt jagar bort inkräktare från gräsmattor och rosbuskar.

Jag tänker i alla fall göra det bästa av situationen, ha grannens goda exempel om vinterbilvård i åtanke, ta på mig varma kläder och vill jag inte vistas ute så kan jag sitta inomhus med en kopp te, en trevlig bok och låta vintern ha sin gilla gång.

Det kan väl bara hålla på i ungefär två månader till.......