Summa sidvisningar

onsdag 15 augusti 2018

Fallfrukt och en välanpassad gasmask


Det slutgiltiga beviset på att sommaren nått sitt slut. Affärerna säljer höstblommor. Ut med den gamla och in med det nya. Dock har grillförbudet upphört i Östergötland. Pris ske lov! utbrister grillarna och eldar på.
Vårt plommonträd bär för första gången frukt. Söta blå plommon , inte många till antal men vi vet nu att trädet är fruktsamt.
Ekens grenar tyngs ner av ekollon. De är vackra och för mina tankar till Ocke, Nutta och Pillerill. Elsa Beskows saga skriven rakt igenom på rim. Som liten älskade jag boken, den finns fortfarande kvar i vår bokhylla. Sliten och sönderläst. Bladen har gulnat men texten är densamma. Gammaldags och antagligen full av nutidens moraliska aspekter. Men det finns också en sammanhållning i handlingen. Mänsklighet och omtänksamhet blandas till en enda stor avslutande fest.

Igår var jag till vårt lilla apotek för att hämta ut medicin åt min mamma. Apotekspersonalen är ytterst trevliga och hälsar med ett leende varje kund välkommen. Vi som i olika ärenden besöker vårt apotek känner oss betydelsefulla. Ett leende och ett varmt välkomnande betyder oerhört mycket. Men igår satt ett stort plakat på dörren: Långa väntetider på grund av sjukdom. Piller och medikamenter till trots, också en farmaceut kan drabbas av krämpor som kräver sjukanmälan. En ensam farmaceut skulle serva tio kunder som trängdes i det minimala utrymmet. Hon gjorde sitt bästa, log matt och såg svettig ut i pannan där luggen allt mer antog en stripig hållning.

Det suckades och pustades. Svors och förbannades. Sjukvården åkte med på samma klagoresa. Endast en dam vände det hela i positiv riktning med att berätta livfullt om sina besvär med gaser i magen. Därav hennes apoteksbesök. Jag bad en tyst bön: "Milde Herre Gud, låt mig aldrig någonsin drabbas av onaturligt mycket gaser i magen. Amen".

Knorret över den långa väntetiden ökade i styrka. Folks irritation stegrades och farmaceuten såg plågad ut. Jag tog ton, "hejda er kära Skärblackabor! Stressa inte upp vår egen farmaceut, hon har nått bristningsgränsen"!
Damen med den gasiga magen räckte upp handen och lät meddela att hon var från Kimstad. Hennes besök på apoteket skulle gå snabbt garanterade hon. Som en sista upplysning lät hon samtliga församlade få veta att hon uppnått den aktningsvärda åldern av 85 år samt icke var innehavare av varken körkort eller bil.

Jag älskar människor! De förbryllar, överraskar, roar, väcker tankar, förenar och delar med sig av egna erfarenheter. Speciellt vid långa väntetider på vårt apotek i Skärblacka.