Summa sidvisningar

lördag 26 oktober 2019

Grymma motgångar och läran om paleontologi


Med ens blev det dystert utanför vårt fönster. Regntunga grå moln och de flesta träd är nu avlövade. Småfåglarna sitter i rönnbärsträdet. Tittar anklagande växelvis in genom fönsterrutan och på det tomma fågelstugan. Dags för inköp av solrosfrön.

Jag hostar ännu förskräckligt. Orken är slut på grund av sömnlösa nätter. Maken och jag väcker varandra eftersom hostan även drabbat honom. Han gav förslag på samarbete under gårdagskvällen. Om vi på något sätt kunde synkronisera vårt hostande nattetid skulle det vara förnämligt och tidvis främja nattsömnen.

Det finns många bra tips hur hösten ska bli gladare. Bland annat ska det vara möjligt att skriva sig muntrare och piggare. Innan sänggående ska fem saker av tacksamhet skrivas ner, vilket i sin tur leder till nästkommande dags bemötande av grymma motgångar.
Eller göra en lista med bra och dåliga saker som hänt under dagen. Sedan är det bara att jämföra vilken stapel som blir högst.

Hade jag gjort en sådan notering igår kväll hade den bra stapeln vunnit. Jobb som avklarades och skickats till redaktionen för bearbetning. Maken kom hem med bakelser, nybakade och inköpta på Skärblacka hembageri. Bara en sådan sak får den glada stapeln att skjuta i höjden och vibrera av lycka.
Men det bästa av allt var resan till Norrköping med småtvillingarnas storasyster som skulle göra en synundersökning. Föräldrarnas tidsbrist frammanade åtgärder utförda av mormor och morfar. Det är sådant mor-och farföräldrar är till till för. Extraresurser i vardagen.
När barnbarnen växer till sig minskar gemensamhetstiden. Skolan, läxor, kvälls-och helgbestyr, fritidsaktiviteter och kompisar tar överhand. Därför känns det extra festligt när den som är störst i en skara av sex ungar villigt frotterar sig med oss.
Efter avklarad synundersökning och val av nya glasögonbågar blev vi hungriga. Ett barns hand i min medan morfar spanade efter gallerians utbud av utskänkning.
Som en extra bonus fick jag av barnbarnet lära mig skillnaden mellan paleontologi och arkeologi. Ovärderlig kunskap där inlärandet enkom kostar en mycket lång och utdragen förklaring av en nioåring.

Två timmar av gemenskap trots att den skedde i stadsmiljö där jag vanligtvis inte trivs gav de goda noteringarna en starkt ledande position. En av anledningarna till att vi skaffat oss så många barnbarn är att jag blir fylld av energi och lycka då vi umgås med varandra.