Summa sidvisningar

tisdag 25 november 2014

Jesus på rymmen och flyg till Ullared



I strålande solsken har jag idag putsat fönster. Både utvändigt och invändigt. Maken roade sig med lite avverkning med motorsågen och kom sedan in för att få lite förmiddagsfika. Det kändes nästan som förr i tiden. När han under vinterhalvåret var skogsarbetare medan jag styrde runt i vårt hem mellan morgon-och kvällsmjölkningen. Då kom han hem och doftade skog nu känns bara doften från motorsågens rök som biter sig fast i hans kläder. Det kan kanske bero på att vi inte är några skogsägare längre. Inte ägare till några kossor heller för den delen.....

Nya gardiner kom upp i de rena fönstren men adventsljusstakarna och stjärnorna får vänta några dagar till. Den finaste stjärnan hänger jag i fönstret mot sjön. Tycker den passar bra där. Betlehemsstjärnan. Den som ledde de tre vise männen mot det nyfödda barnet i stallet.

Nu vet jag inte riktigt hur det blir med ledsagningen eftersom Jesusbarnet är på rymmen. I alla fall om jag får tro personalen i en butik i vår grannkommun. Det var både förvirring och bestörtning när jag trädde in i butiken. Föreståndaren var mycket upprörd och butiksbiträdet ledsen. De kunde inte hitta gossebarnet trots långt och ihärdigt letande. Julkrubban som var till salu innehöll samtliga krubbmedlemmar inklusive får och ett par kameler. De tre vise männen hade letat sig fram till rätt stall och stirrade stelt framför sig. De verkade ledsna de också. Den enda som såg skapligt lugn ut var Maria, möjligtvis hade hon bättre koll på läget.

"Kanske är han kvar på dagis?" föreslog jag i ett försök att muntra upp stämningen. Två par kalla och mörka ögon fick mitt leende att slockna. Man skojar inte om Jesusbarnet! I alla fall inte i adventstid.

Innan jag besökte butiken med den förlorade Jesus hade jag läst en artikel om att människorna i norr nu kan ta flyget till Ullared. På fyra timmar var alla biljetter slut och norrlänningarnas kommande jul räddad. Nu kan även de shoppa loss på Gekås och vd:n  Boris gläds åt den glada folksamlingens glädje.

"Jag undrar om det finns Jesusbarn att köpa på Gekås?" tänkte jag när jag stod och kikade in i den tomma krubban där bara lite halm vittnade om att det var en sängplats åt ett barn av Davids stam.

Jag vågade inte fråga butiksföreståndaren. Varken om inköp av nytt Jesusbarn eller om han tänkte ta sig en dagstur till Ullared där det eventuellt ingår kaffe och smörgås under bussturen. För här i Östergötland får vi åka buss och inte ta flyget om vi ska dit och julhandla.

Kanske har den lille Jesus kommit till rätta och får ta emot myrra, guld och rökelser av de tre stjärntydarna och att butiksägaren är glad igen och känner att julen blir precis så där god som vi alla önskar varandra.