Summa sidvisningar

söndag 30 maj 2021

Färglagda violer och en obarmhärtig utvisning

För några dagar sedan vräkte regnet ner. Missmodigt satt jag huttrande och kupade händerna runt en stor kopp hett te. Idag uppsöker jag skuggan, iförd lätt sommarklädsel. 
Ett par av mina caprijeans har fått hål på ena knät. Med hjälp av ögonmåttet och kökssaxen har jag kapat byxbenen ovanför hålet. Lämnat plagget till ett av våra barnbarn som lovat fålla upp dem. Jag har nämligen förärat henne min symaskin ty det snart 11- åriga barnet behärskar maskinen bättre än sin mormor. 

Vårt valnötsträd har för första gången slagit ut i blomning. Och vår pärlbuske är översållad av vita skira blommor. Det är nu som allt är som vackrast. Vad passar då bättre än att fira Mors dag. En dag som fyller mig med blandade känslor. 
Som barn var det kutym att sitta i skolbänken och rita Morsdagskort. Vi målade konvaljer och violer. Till kära Mor. Då, när familjer var intakta. Tiden innan plast och bonusmammor var ett välkänt begrepp. Ingen av mina kamrater hade frånskilda föräldrar. Men en klasskamrats mamma dog och verklighetens brutalitet slog till med full kraft. Mammor skulle inte men kunde faktiskt dö. Det blev en skärrad stämning i lärarkollegiet. Hur gör vi nu med de kreativa Morsdagskorten? Det moderlösa barnet fick lämna klassrummet medan vi andra som hade mammor i livet vek vita pappersark, klistrade, målade och önskade med spretiga bokstäver Mor en fin dag.

Nu är jag själv moderlös. Har tillsammans med maken varit till kyrkogården och placerat en blombukett med blomster jag plockat i vår trädgård. Till mammas stoft och minne på Mors dag. 
Idag firas mammor runt om i vårt land. Ingen är så älskad som en mamma. Och avskydd. Om något blir fel i vuxen ålder vilar det på mammans ansvar. Även om mamman gjort allt som står i hennes makt att bana väg för barnets väl och ve. För en mamma besitter trots allt mänskliga fel och brister. Det är ett enda stort experiment att vara mamma. Oftast lyckas det men ibland faller allt samman som ett korthus. Och då blir mamman straffad oavsett orsak till raset. I vuxna barns regelverk finns en oskriven lag där det tillåts att en mamma får hängas ut i offentlighetens strålkastarsken. 
Så finns det mammor som behandlar sina barn så som allmänheten och myndigheterna anser vara dåliga pappors agerande. Men för dessa mammor finns förmildrande omständigheter därför att de är det de är. Mammor.

Själv har jag blivit bjuden på Morsdagsmiddag. Maken fick vara med och äta av delikatesserna som vår dotter tillagat. Barnbarnet, småtvillingarna storasyster ordnade efterrätten. Kladdkaka med Dumleglasyr och fruktspett där till. Hon är lika bra på att baka avancerade bakverk som att sy på symaskin den där ungen.

Känner mig glad och nöjd. Trots en del fel och brister i min roll som mamma är jag ändå värd att firas en dag som denna. Ty jag är och kommer för alltid att vara mamma.