Summa sidvisningar

onsdag 4 september 2013

Beroende



Jag är på väg till affären och upptäcker att jag glömt mobiltelefonen hemma. Så slår det mig, jag behöver faktiskt inte ha den med, det gör inget att den ligger kvar hemma på köksbordet. Jag är numera helt oberoende av den. Eller? När jag tänker efter så har jag skapat mig ett beroende av att kunna nås eller nå andra genom min telefon. Var jag än befinner mig och vad jag än gör. Den ligger där ständigt vid min sida, jag greppar den ofta, för att kolla. Har jag missat något?!  Kanske ett samtal, sms eller mail fast jag inte hört att den varken ringt med sin käcka melodi om att "Jag måste ringa Carina" eller plingat om någon avisering.

Beroende. Ordet betyder "i behov av" eller "inte klara sig utan". I presens kan det även betyda "beroende på något eller någon", kommer från ordet bero.
Ordet kan skapa irritation, vi vill inte vara beroende av något eller någon. Vi vill vara självständiga och oberoende. Vi suckar och jämrar oss över andra som står i någon form av beroendeställning men vi är alla beroende av något eller någon varje dag.

Jag hade på mig en tröja som jag stickat själv. I hissen på köpcentrar i staden tittade en dam på mig och utbrast att det var en väldigt fin tröja jag hade. Jag blev glad och berättade om händelsen för min man när jag kom hem.
Så hade jag på mig samma tröja när jag mötte en bekant. Hon konstaterade att hon inte sett den tidigare och frågade om jag stickat den själv. Då inträdde en osäkerhet inom mig och för ett kort ögonblick kom tanken för mig att säga att jag köpt den. Jag blev plötsligt så rädd att hon tyckte den var ful eller till och med dåligt stickad. Jag tvekade och sa som det var, hemstickat, av mig. Min bekant sken upp och berömde tröjan och mitt hantverk och jag kände att hon verkligen menade det.
Beroendet gjorde sig påmind, behovet av bekräftelse.

Har vi alltid varit beroende? Jag tror det men känner att det med åren och allt som är runt omkring oss eskalerar. Jag är ofta sugen på något sött, kan titta i skåpet om det inte finns något där. När jag var barn fick jag veckopeng och fick snällt vänta till lördagen kom även om jag var "göttsugen" en torsdag innan den hägrande påsen inhandlades i kiosken. Nu kan jag stilla mitt sötsug när jag vill och om jag inte aktar mig blir jag sockerberoende.
Tekniken stormar fram med nya produkter och gör oss beroende i både inköp och användandet.

Att bryta ett beroende är svårt och kan ibland kräva år av hårt arbete.

I morgon kanske jag kan ta min stickade tröja på mig, den jag stickat själv. Beroende på vad det är för väder förstås.