söndag 26 juni 2016

Midsommar i kojan och benen utanför tågkupénHallå världen, vi är tillbaka! Med våra mobiltelefoner på tyst, gps ersatt med en helt vanlig karta i pappersformat och inga surfplattor begav vi oss hemifrån på midsommaraftons morgon. Mitt ute i bergslagsskogen bosatte vi oss i en koja utan de bekvämligheter som anstår den moderna människan.
Inget jag kan rekommendera till den som är lagt åt just bekvämligheter. Matlagning ute i det fria över öppen eld, naturbehov som uträttas bakom en blåbärsruska och nödtorftig uppfräschning i den närbelägna sjön.
Det sistnämnda ett äventyr i sig. Med flytande tvål ni ena handen och en frottéhandduk i den andra begav vi oss åstad för att göra kvällstoalett. Jag började. Kastade av mig kläderna medan maken övervakade det hela. I min nakenhet stod jag där då en svärm med knott och mygg fann min kroppshydda som ett lämpligt objekt att sticka sugsnablarna i och smörja kråset. Med tusentals insekter ilsket surrande var paniken nära. Maken viftade vilt och hämningslöst med handduken kring min nakenhet medan jag så raskt jag förmådde tvättade mig och fick på mig  skyddande klädsel. Maken fann det lämpligast att endast tvaga sig runt hakan allt medan han behöll kläderna på.

Midsommarkvällen var varm och skön. Vi dukade upp ett festbord runt en tall, njöt av maten och stillheten utan vare sig internet, mejl och telefonsamtal. Diskade vårt porslin i bäcken innan vi tog en tur på sjön i kajak. När solen dalade och mörkret sänkte sig kröp vi till kojs där madrassen bestod av fårskinnsfällar på enkla träbritsar. Tände en värmande brasa, levande ljus, spände på oss pannlampor och hängav oss åt våra medhavda böcker. När vi tröttnat på att slåss med myggen gav vi upp och lät dem äta till dess de lämnade oss ifred.

Vaknade i strålande sol. Kokade ägg och kaffe över öppen eld. Åt vår frukost innan det blev dags för avfärd till nästa övernattningsställe inrett i en nedlagd sovvagn som en gång haft sin tjänst hos SJ.
Vårt natthärbärge var lika trångt som den i kojan, enda skillnaden var att sovkupén innehöll en värme av +28 grader. Inga brasor behövdes för att vi skulle ha det varmt. Problemet löstes genom att öppna fönstret så mycket det gick och sedan sova med benen utstickande i sommarnatten.

En mycket annorlunda midsommarhelg är till ända. Vi är hemma och uppfyllda av det vi varit med om under de här tre dagarna. Det går inte att återberättas, det måste upplevas på riktigt.

Födelsedagsfirande av småtvillingarna som just denna dag fyller fyra år. Åtta ljus i jordgubbstårtan som blåstes ut samtidigt. Paketöppning, roliga sugrör och såpbubblor. Även det har vi hunnit med.

Nu kastas vi åter in i verkligheten och i morgon vardagen tar vid. Men innan dess ska jag ta en välbehövlig dusch. Jag luktar rök från öppen eld, antikt SJ damm och har mycket smutsiga fötter.