onsdag 17 maj 2017

En solvarm hörna och en ogin campingägare


Hur blir det nu? tänker jag och stirrar håglöst ut genom fönstret. Med vårt sommarhörn, där vi planerat sitta och njuta av solen som smeker vår hud.
Lugn, säger maken. Det är bara i mitten av maj. Värmen kommer.
Mitten av maj. Tanken svindlar och veckorna går. I rasande takt dessutom. Snart juni, sen juli och augusti. Jag drabbas av en lättare ångest. Vill inte tänka framåt, mot höststormar och snöslask. Jag vill sitta i vårt sommarhörn, sippa på något läskande, resa mig för att repa av några blåbär och stoppa i munnen. Sedan sjunka tillbaka ner i sittmöbeln och bara njuta av sommaren.

Tids nog blir det sommar, i år som alla andra år. Vissa somrar så varma att vi storknar medan andra regnar bort. Och vi överlever trots allt vädrets nycker.
Om ett par timmar ska jag iväg för att fotografera en trädgård. I regnblötan. Missmodigt skapar jag inom mig en leverans av dåliga bilder. Sen ska vi på en sommarfest. Hur festligt det nu kan tänkas bli i detta väder.

Bönderna och naturen jublar. Regnet behövs men varför just idag? Jag fortsätter att gnälla och gnöla. Vädret är en aldrig sinande källa för samtal. Länge lever vädret!

Nu blandar sig Länsstyrelsen i vem som ska få bada vid Pinnarpsbadet i Kisa. Huvudorsaken till detta är en campingägare som öronmärkt badet åt sina campinggäster. Helt i strid mot allemansrätten. Kisaborna som badat där i över åttio års tid är rosenrasande. Kommunen har gjort det fatala misstaget att inte föra in rätten om allemansbad när marken såldes till den ogine campingägaren. Vilket nu är åtgärdat och badplatsen ska få nyttjas av alla. Strider har uppstått och nu måste Länsstyrelsen kliva in och ta beslut.
En helt otrolig historia och det är nästan att jag misstänker campingägaren för den regniga inledningen av sommaren. Och som alltid i en strid, oskyldigt folk blir drabbade, även vi som bor långt borta från Kisa. Vi får också klä oss i regnrock och gummistövlar. Tack ska du ha campingägaren i Kisa!

Något som också är märkligt är att ett nytt samfund har vuxit fram i Östergötland som bygger på asatro. Det firas hedniska högtider, ledda av en kvinnlig rådsgydja med Tors hammare dinglande runt halsen. Allt medan den riksblotansvarige sitter på en sten i skogen och drömmer om att en ny nordisk tradition ska införas.

Var och en är salig i sin tro. Vare sig det gäller badförbud, asagudar eller tron på en härlig sommar.
Lugn, det är bara mitten av maj...