Summa sidvisningar

måndag 12 januari 2015

Rotmos och fläsklägg



Äntligen har jag orkat kravla mig ut från dödens förmak och känner hur livslusten sakta men säkert rinner tillbaka. Näsan snorar dock fortfarande men med en trave mjuka näsdukar med fåret som logga och en flaska Otrovin Comp håller jag flödet under kontroll.

Jag är faktiskt så till den milda grad pigg att jag kunde åka och skotta fram mammas postlåda och hälla lite tösalt på isvallarna för att undvika fall och lårbensbrott. Hon blev mig evigt tacksam för just fall och lårbensbrott står högt upp på hennes lista av farliga händelser en människa kan råka ut för.

Som om min återvunna energi inte fick nog passade jag på att koka rotmos och fläsklägg när jag ändå höll på. I mitt eget kök alltså. Inte i mammas. Hon får en matlåda med resterna från det vi inte orkat äta upp.

När maten var klar dukade jag bordet för tre eftersom en stortvilling gjorde visit hos sin farmor och farfar medan brorsan och de vuxna var till staden och uträttade ärenden.
Med stor skepsis studerade hon den upplagda portionen med färgglatt mos och fläskbitar medan hon ömt och tryggt höll undan sin egen lilla rosa gris i plysch så denne inte skulle se vad grisar kan råka ut för.
Efter ett moget övervägande konstaterade flickebarnet att det där var mat som inte föll henne på läppen.

"Mat för riktiga karlar" försökte farfar men eftersom barnet med sunt förnuft och intelligens ansåg sig själv stå utanför den kategorin av människor lät hon gaffeln ligga kvar på bordet.
Frestelsen och nyfikenheten tog dock överhand och fläskläggen försvann medan moset lämnades i en liten hög efter kanten.

Kan tänka mig att det kanske inte stompas rotmos och görs långkok på gris i de unga hushållen nu för tiden. Därav misstänksamheten hos den uppväxande generationen resonerade jag med mig själv och lät flickebarnet komma undan moset.

När barnet skulle åter hem till sitt och blev hämtad av sin pappa förklarade han att det var lite bråttom.
Han skulle nämligen hem för att göra långkok på högreven som han och sambon passat på att köpa när de var i staden.

Nåja, fläsklägg och högrev är inte riktigt samma sak. Det ena kommer från gris medan det andra kommer från nöt....