Summa sidvisningar

onsdag 11 november 2015

Att bära löständer utan lov och döpa en gris till Napoleon


Snart kan jag med rätta kalla mig trädgårdsmästare ty jag har blivit involverad i sonens trädgårdsfirma.
Har aldrig tidigare reflekterar över hur mycket löv människor har i sina trädgårdar. Gula och bruna löv som ligger i drivor tills den dag någon kommer med räfsan. I vårt hushåll är det mest maken som idkar lövräfsning om höstarna, det är ett ganska trivsamt arbete och resultatet blir omgående synligt.

Säck efter säck har vi fyllt och kört till återvinningens container ämnat för trädgårdsavfall. När dagsverket var avklarat var vi tämligen slutarbetade båda sonen och jag. Men dock mycket nöjda över vår insats. I morgon blir det sovmorgon vilket inte är att förakta. Först efter lunch är det dags igen att beväpna oss med räfsa och lövkorg.

Det är alltid en smula spännande att besöka återvinningsstationen. Även om inga anställda syns till finns de där. Vakande ögon som ser om något hamnar fel. Det finns stränga lagar på en återvinningsstation som ovillkorligen måste åtlydas.

Jag är benägen att hålla med, lagtexter ska följas även om det händer att jag är en lagbrytare. Tänker närmast då jag är framförare av motordrivet fordon. Att hålla anvisade hastighetsbegränsningar kan stundom vara nog så svårt.

Att bo i Storbritannien och följa deras lagar kan vara knepigt ty vissa av lagarna kan tyckas mycket märkliga. Det är till exempel förbjudet att dö i parlamentsbyggnaderna. Hur straffet mot lagbrottet utfaller är för mig en gåta. Dessutom är det förbjudet för kvinnor att vara barbröstade om de befinner sig i Liverpool. Om de inte jobbar i en affär som säljer tropiska fiskar vill säga. Då är det helt legitimt.
Möter en boende i York en skotte på sin morgonpromenad är det fullt tillåtet att slå ihjäl skotten. Enda kravet är att skotten bär pil och båge.

Ännu mer märkligt finner jag USA.s delstat Ohios lagar för där är det strängeligen förbjudet att bjuda en fisk på så stora mängder alkohol att fisken blir berusad.
I Schweiz för män icke stå upp och kissa om klockan är efter 22.00. I och för sig borde det finnas en lag på stående kissning för män oavsett klockslag.
Alabama tycks ha den enda vettiga lagen för där får ingen använda ögonbindel vid bilkörning.
Jag känner en stor tacksamhet att inte vara bofast och medborgare i Vermont. Skulle jag få tandproblem och därtill nödd och tvungen att skaffa löständer måste min make skriftligen ge mig ett tillstånd att bära dessa lösgaddar. Kan ändå inte tänka mig att någon man vägrar skriva under konvolutet. För vem vill ha en tandlös maka om hjälp finns att tillgå?!
I Frankrike får grisägare inte på villkors vis döpa sin gris till Napoleon. Den lagen är inte svår att följa eftersom det finns många grisnamn att välja på. Vi hade en gång en gris som vi döpte till So Ellen. Hon levde ett lyckligt grisliv till den dag slaktaren kom på besök. Sedan blev hon till skinka, fick fötterna inlagda i gelé och delar av fläsket maldes till pölsa.
När jag tänker efter så är återvinningsstationernas regler en petitess mot alla regler som finns i världen.

Nu knorrar magen och det är dags att laga lite kvällsvard. Sedan kör mitt kvällspass igång eftersom jag ska barnvakta småtvillingarna medan deras storasyster och pappan är till ridskolan och mamman är kvar på sitt arbete och utövar sin prästerliga gärning.
Barnbarnen och jag har skapat våra egna lagar och regler. De är dock höljda i dunkel eftersom vi anser att ingen behöver veta vilka regler som gäller för oss. När föräldrarna är tillbaka på hemmaplanen är det andra regler som träder i kraft. Precis så som det ska vara.