Summa sidvisningar

tisdag 2 februari 2016

Blekmedel och en fet fästmanslös flicka


En orolig natt på grund av blåst och märkliga drömmar. Liggande på en madrass i serveringen på ett konditori har jag blivit matad med havregrynsgröt samt haft bekymmer över att människor använt vårt avloppsdike till att göra sig av med sopor.
Maken som är en händig karl maskerade soporna med utbredda dagstidningar och garanterade att ingen skulle märka något av miljöförstörelsen.
Det finns visst drömtydare och jag antar att det är dags att söka upp en sådan.

Efter gårdagens blogg gällande tandvård fick jag en extra och speciell kommentar på sociala medier. Tandinfo.se med vision att sprida kunskap om tandvård och ökad medvetenhet om vår munhälsa hörde av sig med ett litet inlägg.
Tandinfo.se har inte några höga siffror gällande följandet av deras sociala länk. Endast tjugo personer har hittat till deras twitterkonto. Kanske inte så märkligt eftersom våra tänder inte tillhör det vi allt som oftast lägger så stor vikt på.  Om det inte gäller tandblekning vill säga. Vita tänder tillhör det lyckliga, smarta och snygga folket. Med ett vitt leende kommer vi långt. Säger reklamen och ger oss som går omkring med gula betar ett skämsigt samvete.

Om vi dessutom är vältränade, lever sunt, har de rätta måtten över mage, lår, stuss och byst förstärks vår image och det bländvita leendet.
Vi blir överösta med reklam gällande både det ena och det andra. Även tandkrämsreklam som lovar starka tänder utan karies och ilningar i blottade tandhalsar. Men andemeningen är att dessa produkter främst ger vita tänder. Vissa tandkrämstuber har till och med en sorts mätsticka där vi själva kan göra jämförelsen från gult till vitt. Undret sker med endast några få borstningar, stjärna som blänker bredvid en vit framtand på det. Pling!

Små barn suger i sig reklamens budskap utan att någon av oss egentligen förstår hur det går till. Vi vuxna sticker inte reklam i händerna på småttingarna och ber dem följa skönhetsideal med tillhörande vita tänder. Men vi talar om det. Gnäller över våra kroppar som inte håller måtten. Men mest gillar vi att kommentera, stöta och blöta andras kroppar och utseende. Oberoende om barn hör eller inte.

En av småtvillingflickorna ville klippa av sig sitt lockiga fluffiga blonda hår. Det var inget inplanerat utan föll sig bara så då hon var med och beskådade sin systers förvandling i frisörstolen. Hon blev fin utan sina lockar, vi berömde och lovordade den nya frisyren. Flickan var nöjd och belåten fram till den dag då kamraterna på förskolan påpekade att hon minsann såg ut som en pojke. Glädjen förbyttes till sorg, bedrövelse och ånger över att frisörens sax omvandlat halvlångt till kort.  Mina misstankar är att något barn hört en vuxen fälla kommentarer över småtvillingflickans frisyr eftersom jag har svårt att föreställa mig att så små barn har några aspekter på varandras utseende och genus.

Det är så sorgligt att redan vid unga år finns åsikter om hur människor ser ut men framför allt hur utseendet bör vara. Barn bör få vara barn utan bekymmer om andras utseende. En dag kommer då de har åsikter om både sina egna och andras kroppshyddor och nunor men vi vuxna behöver inte påskynda den processen.
Till min stora förskräckelse sa en dag stortvillingflickan med övertygelse i rösten att om hon blir fet kommer hon aldrig att få en kille. Flickebarnet fyller fem år till hösten...
I egenskap av farmor vill jag ta den som tutat i barnet detta i upptuktelse. Det borde vederbörande tåla eftersom jag inte utesluter att grundaren var en vuxen människa.

PS. Tandinfo.se Glöm inte det för friska tänder och god munhälsa! Även gula gaddar behöver god omvårdnad.