Summa sidvisningar

måndag 2 maj 2016

En liten odling av det mest förbjudna och en kanna med saft


För tre år sedan dök den upp. Precis utanför vårt sovrumsfönster. En ovanlig växt som utvecklade sig till ett litet träd med kraftig vedartad stam.
Vackra, lite flikiga blad, och vi gladdes över vår nytillkomna växt som vi inte på något sätt var upphov till.

Glädjen grusades en aning när min mamma kom på besök. Hon granskade växten och med förfäran i rösten påtalade att det minsann var hasch vi odlade utanför vårt sovrumsfönster.
Det kan ge böter, ja till och med fängelse, sa min mamma som av naturen är född ängslig.

Vi googlade. Kanske att det stämde, bladen var snarlika men ändå inte.  Det fanns naturligtvis olika sätt att ta reda på huruvida vi ovetandes startat upp en mindre knarkodling. Ett av sätten kunde till exempel vara att röka på lite anspråkslöst för att testa om det skulle ha någon effekt.

Vi har avstått det drastiska röktestet men låtit plantan vara ifred med den påföljd att den vuxit sig till ett litet träd. Tvärt emot de studier vi kommit fram till. Haschplantor är ettåriga så även om bladen hade vissa likheter har vi känt oss tveksamma.
En vän som är polis gästade oss en sommar och reagerade inte på vårt lilla träd, kan visserligen bero på att vi inte ordade något om det.

Varje höst har maken sågat ner trädet så långt det är möjligt. Varje vår har det kommit nya skott som utvecklat sig väl trots brist på gödning. Trädet har aldrig burit blommor, förrän i år. Kan bero på att maken glömde att skära ner den i höstas och det kraftfulla trädet gett sig själv så pass med näring att den orkar blomma.
Vi väntar med spänning hur det eventuella haschträdets blommor kommer att se ut eftersom de fortfarande är i knoppstadiet.

Några blad har slagit ut, de har i år en rödtonad färg och ser mycket vackra ut.
Med hjälp av dessa blad jämförde maken i morse vår fläderbuske som växter på baksidan av vårt hus. Likheten är slående. Även blomknopparna stämde väl överens och plötsligt har ett klarhetens ljus sänkt sig över vår haschodling.

Dramatiken är borta, det är en fläderbuske och inget annat spännande som utan vår inblandning letat sig fram till platsen under vårt sovrumsfönster.
Istället för att torka blad kan jag i år skörda blommor och sätta lite fläderblomssaft.
Tänker att det var då för väl att vi inte hittade på  provade att röka bladen, det vet ingen hur det skulle ha slutat.

Naturen bär på många trevliga överraskningar, det är det ett som är säkert.