Summa sidvisningar

torsdag 30 december 2021

Känslomässiga stormar och intelligenta konstruktörer


 Det börjar bli dags att jula ut. Julen, en helg som inte enbart fylls av harmoni och fröjd. Höga förväntningar kan omvandlas till känslomässiga stormar. Gemenskap kan bli utanförskap, stora problem blir större och när julen är slut återstår utmattning.

Vi har firat en lugn och skön jul tillsammans med de som står oss nära. Ingen hets, inget jäkt, framför allt ingen alkohol och samtliga blev nöjda med det som döljes under julklappspapper. 
Och snart har ytterligare ett år förflutit. Ett år som gjort oss klokare och mer vidsynta tack vare allt vi fått uppleva. För egen del har det gångna året varit det bästa på många år. Två som står oss mycket nära har i början av detta år funnit den trygghet de så länge saknat. Vilket har stillat vår oro och gett oss alla en framtidstro. Vi känner stor tacksamhet och glädje efter år av vemod och kamp.

Idag har jag hjälpt vår dotter att kasta ut en kraftigt barrande julgran. Men först skulle dammsugarpåsen bytas. Något som borde vara en enkel manöver för två kloka personer. Dessutom har vi båda bytt åtskilliga dammsugarpåsar under årens lopp.
Men här sattes vår intelligens på hårda prov. Hur vi än försökte gick inte locket som döljer det innersta att få upp. Jag ringde maken. Han kunde inte på rak arm säga hur dammsugarens konstruktion var beskaffad men erbjöd sig att komma till undsättning. Vi avfärdade erbjudandet. Google kanske var bästa hjälpen i denna nödsituation. 

Googles instruktionsbok gällande denna dammsugarmodell, Electrolux ultraone vilken i dotterns hushåll är nyligen införskaffad, var på flertalet obegripliga språk. Av denna anledning följde vi därför den illustrerade beskrivningen. Även detta utan någon som helst framgång.

Det är vid sådana tillfällen jag kan känna mig direkt korkad. Helt enkelt riktigt dum i huvudet. Intelligensbefriad. Blåst. Tillståndet har många icke så smickrade uttryck. Och år 2021 har bevisat att jag inte blivit ett dugg smartare fast jag gärna vill tro det. 
Men - det finns en tröst mitt i det hela. Läste i dagspressen att raketforskare och hjärnkirurger är precis lika korkade som en helt vanlig åldrande kvinna som inte klarar av att byta dammsugarpåse. Enligt vetenskapliga studier så ett uns av sanning borde det ligga bakom den medicinska tidskriften BMJ.
Nu vet jag dock inte om det i testen ingick att raketforskare och hjärnkirurger skulle byta dammsugarpåsar. Möjligen fick de göra mer avancerade intelligenstester än så. 
Efter dagens vedermöda är jag dock säker att inte ens denna yrkesgrupp som vi medelmåttor anser vara utrustade med hög intelligens skulle ha klarat av dotterns dammsugare. 

Det som nu glädjer mig mest av allt är att vi till slut fick upp det fördömda locket och kunde byta den överfulla påsen till en ny och fräsch. Vilket bevisar att det går att bemästra komplicerade konstruktioner som skapats av intelligenta konstruktörer.