Summa sidvisningar

söndag 15 februari 2015

Maräng och grillad korv


Vi har sett dem under några dagar. Skridskoåkarna med sina långfärdsskrillor. Det verkar totalt livsfarligt att ge sig ut på isarna nu. Skulle jag själv aldrig våga. Antagligen håller inte Bråvikens isar så åkarna har sökt sig till Glan istället i hopp om att komma hem levande och torra.
När vi åt frukost i morse kom de första. Susande förbi vårt fönster och försvann bort mot Svärtinge. Snart var hela klungan här och de drog iväg mot samma håll som de första.
Efter ett par timmar kom de första tillbaka. Två herrar med ispikar runt halsen och skenorna i händerna. Nu var det färdigåkt garanterade de när jag höll förhör om isens hållfasthet. Det är som att åka i maräng och isen brister lite här och där.
Jag nickade och mumlade.
-Vad var det jag sa, totalt idiotiskt företag när det varit plusgrader i flera dagar.

Lunchen har vi inmundigad utomhus med stortvillingarna och småtvillingarna. Storasystern var på födelsedagskalas. Vacker i randig klänning och uppsatt hår. Självlysande pärlor med tillhörande pärlplatta i paketet. Hon fick äta tårta och vi grillad korv.
Fyra små kusiner som ville ha korvarna uppträdda på tillkretade grillpinnar. Helst samtidigt om det vore möjligt. Korv på pinne. Korv som ramlat  i brasan. Rå korv och uppbränd korv. Korv utan bröd och korv med bröd. Med rostad lök och utan rostad lök.Vem ville ha vad? Kissnödig och snor på läppen. Grön Festis eller gul Festis.

Småtvillingarnas mamma hade bakat en läcker kaka med choklad. Vi skar med Morakniven och åt tjocka skivor. Kladdiga små fingrar och någon kom för nära elden.

Jag tittade på barnen. Glada barn helt ovetande om världens ondska. Fyra kusiner i början av livet. Den femte på barnkalas i Busfabriken i Norrköping tillsammans med jubilaren och alla kamrater.
Jag vill skydda dem från allt. Finnas där och mota bort ondskan. Det värker under mina nyckelben. Värker av kärlek och värker av oro.

På andra ställen som inte är runt vår eld i vår trädgård planeras nya dåd. Fler människor kommer att falla offer för galningars upptåg. Yttrandefriheten skördar liv.