Summa sidvisningar

måndag 2 december 2013

Råttan i skon och ett konstgjort öra



Idag har jag köpt saker för utomhusaktiviteter vintertid till våra barnbarn. Eftersom jag tror att det kommer att falla nysnö om inte förr så efter jul eller nyår så kommer pulkor och sparkar väl till pass och jag hoppas på dagar med lek i snö och på is.

Förr året skulle vårt barnbarn Molly och jag bege oss ut på en tur med min spark. Det var en kall och klar dag med gnistrande djup snö efter den upplogade grusvägen som hade ett perfekt sparkföre på den hårda isbeläggningen.
Vi var väl rustade med både underställ och tjocka overaller, det var endast mina vinterkängor som fattades. De hade stått orörda i vårt förråd sedan vintern innan men nu skulle de komma väl till pass.
Till min bestörtning hade en råtta eller om det kanske var en mus, bosatt sig i den högra kängan och ett välfyllt hushåll hade byggts upp. Frön och nötter hade samlats från kängans tåspets upp till toppen av skaftet. Lite isolering fungerade som sovplats och för att få den rätta hemtrevnaden fanns ett avgnagt skosnöre och en liten plåtbit från någonstans som inredningsdetalj.
Bredvid mina kängor stod makens placerade och den ena stod under ett dräneringsrör till varmvattenberedaren. Ett läckage hade uppstått vilket fyllt kängan med vatten och den fungerade som badkar och dricksvattenreservoar till vår objudna hyresgäst.
Allt detta gav ett djupt intryck på flickebarnet och med morfars hjälp gillrades en fälla och dräneringsröret lagades.
Kängorna tömdes på sitt innehåll och vår sparkfärd kunde påbörjas.
Råttan tog osten från fällan, tackade för sig och flyttade till någon annan bostad och vi har inte sett till den sedan dess.

Råttor och möss i våra bostäder skapar olustkänslor hos många. De förstör, lägger sig i trossbottnar, dör och luktar illa under flera veckor. Att få in dessa grå-bruna små gnagare är som ett misslyckande med att hålla sitt hus fritt från pepparkornsögda förstörare. Det gäller att hålla sitt hem råttfritt!

Men möss är en viktig ingrediens i vetenskapens värld. De smörjs in med olika preparat för att vi inte ska få utslag och eksem när vi vill berika våra mänskliga kroppar med väldoftande krämer och oljor. De får äta medicinska hopkok så vi inte blir sjuka när vi botas från våra sjukdomar. Mössen fylls med alkohol och fylleslagen studeras noga, det kan ju hända att den mänskliga fyllans biverkningar kan lindras eller till och med utrotas.

Nu kan våra förlorade kroppsdelar odlas på 3D-mallar. Det öra som fortfarande pryder bärarens huvud skannas och med det som mall framställs ett nytt öra och printas ut. På ett par timmar är örat färdigt men för att växa till sig kommer även här råttans roll in i bilden. Under huden på råttan opereras det nästan färdiga örat in och under en tremånadersperiod får djuret vara bärare av ett växande mänskligt öra.
Det måste onekligen se ganska märkligt ut, men mottagaren har säkert inga synpunkter på att den nya kroppsdelen haft en tillfällig plats på ett av världens mest avskydda djur!

Ska försöka tänka på råttans många fördelar om vi någon gång får påhälsningar i vår bostad.