Summa sidvisningar

måndag 8 februari 2016

Skelettkvinnan och ätbara skorpioner


Tillbaka till verkligheten efter en helg i lättjans tecken. Vi har blivit serverade både fika och mat utan att behövt bidra med någon som helst ansträngning.

Gårdagen bjöd på ett riktigt vårväder. Knopparna i vår syren sväller och vill brista. För tidigt, förmanar jag. Kölden kan slå till igen och då kanske vi blir utan blomster.
Skåne står redan i full blom har det inrapporterats. Vi har något att vänta på ett litet tag till. Lika härligt varje år då vintern dragit sig tillbaka. Snödroppar, krokus, påskliljor, skilla och äppelblom.

Det har bara tagit några dagar och jag har redan fallit in i ett sunt leverne. Skogspromenader som tar en timma från start till mål. Tycker redan att muffinsmagen dragit sig tillbaka.
Hunden snokar upp gamla ben och ger mig. Samlingen har ökat och jag är snart den nya skelettkvinnan. Dock tar jag inte hem benknotorna och lägger dessa i garderoben och riskerar hamna i åtal. Det förefaller nu orimligt eftersom det allena går till åtal om det är människoben som skall avhandlas.
Tar ändå inga risker, skanken hunden kom dragandes med hängde jag upp i närmaste gran. Som ett slags julgranspynt. Alltid retar den någon räv som inte kommer åt eventuella kvarvarande köttslamsor.

När hunden inte letar ben så äter han rådjursbajs. Rena rama läckerheterna för en allätande hund. Om det är någon näringsrik kost är jag inte inbegripen i men att det skulle göra någon skada har jag svårt att tro.

De flesta hundar är inte så nogräknade med vad de stoppar i sig. Eller så är de det. Sådant vi ser med avsmak på glufsar hunden njutningsfullt och snabbt i sig.
Något jag skulle ha oerhört svårt för att äta är insekter. Henrik Kruusval åt mask på bästa sändningstid i teve igår. Även en skorpion slank ner. Jag fick kväljningar och tittade bort.
Insekter är den nya tidens födointag. Miljövänligt, näringsrikt och konsumeras av 80 % av världens länder. Jag kommer aldrig att ingå i den procentsatsen. Så får insekterna vara hur proteinrika är nyttiga som helst. Jag gör det bara inte.

I de yngre tonåren fick min kompis och jag för oss att vi skulle provsmaka konserverade gräshoppor. Vi inhandlade en burk på Tempo och tittade misstroget ner på de tätt packade insekterna. Som med spretande ben och döda ögon glodde tillbaka över konservburkens kant.
Jag minns hur det knastrade när vi bet huvudet av var sin gräshoppa. En var åt vi sedan föll min kamrat i tårar och for hem till sin mamma i Karlstad.
Det var då den första stenen murades i grunden till att min då uppkomna avsky att äta insekter består.

Livsmedelsverket är på samma linje som jag. Ser inte insekter som föda och de klassas som novel foods av både Livsmedelsverket och EU och är såldes förbjudet att säljas i vårt land. Nu skiljer sig Livsmedelsverket och mina åsikter åt på en punkt eftersom jag endast har äckliga aspekter på att inmundiga kryp. Livsmedelsverket däremot tänker på eventuella biverkningar som allergi och överkänslighet som insekterna kan föra med sig.

Men importerat danskt fläsk och kött från andra länder fullspäckad med antibiotika går bra.