Summa sidvisningar

tisdag 25 mars 2014

Jungfru Maria och Umans frasvåfflor


När ärkeängeln Gabriel kom med det glädjande budet att jungfru Maria var havande och skulle föda en liten gosse anande varken ängeln eller jungfrun att denna dag skulle få flera innebörder för folket.
Den kyrkliga högtiden blev även historisk på så sätt att den kom att markera att vårbruket börjar.

I den kyrkliga kalendern står att läsa Marie bebådelsedag och helgen firas som ett minne av det stora mysteriet om att en jungfru skulle till att föda.

Inte heller kunde den havande Maria och glädjens budbärare göra sig en föreställning om hur ett våffeljärn skulle komma att bli konstruerat. Ytterst tveksamt om Maria över huvud taget stekte dessa läckra bakverkshjärtan för att bjuda man och barn på eftermiddagsfika.

Vårfrudagen blev till våffeldagen och stekoset från järnen har hängt med just den här dagen sedan sent 1800-tal.
 Då fanns inte varken Ekströms eller våffelmix, vitt mjöl, ägg, smör, sylt och vispad grädde var rena lyxvaran och säkert sålde dåtidens producenter dessa livsmedel till det rika folket som kunde gotta sig i våfflor som stektes av en hushållerska i vitt förkläde.

Jag brukar ha ett paket våffelmix i skafferiet om det skulle uppstå ett akut våffelbegär, men de godaste våfflorna är utan tvekan smeten som kommer från Umeå. Närmare bestämt Umans frasvåfflor som jag har lyckan att inneha recept på. Ska röras ihop dagen innan, med filmjölk, bubbelvatten, havregryn och en skvätt våffelmix. Sen är det bara att njuta av fraset, tjock vispad grädde och söt sylt.

Sedan att fira vårfrudagen är inget nytt påfund, redan under 600-talet har dagen firats i kristna länder och i västra Sverige var sedan att låta barn springa barfota i gödselstacken, allt för att bonden skulle få en riklig skörd eller att barfotaspringaren skulle slippa sprickor som ömmade under foten då han eller hon gick runt utan fotbeklädnad. Att på så sätt hälsa sommarhalvåret välkommen tycker jag personligen låter härligare, nu firar vi med att vrida fram klockan en timma för att kliva morgontrötta ut i den väntande sommaren.

Inte heller ritar barn tranbrev längre och delar ut som en hälsning om att tranan som är vårens budbärare har landat på våra breddgrader.

Enligt vädertydare är vårfrudagen en lämplig dag att spå väder på, ligger det snö på taket blir valborgsmässoafton snöig. Idag har vi ingen snö, dock ingen riktig vårvärme heller så antagligen blir det att huttrande stå framför en valborgsmässoeld iklädd tjock jacka och längta hem till stugvärmen.

Om vädertydarna har rätt vill säga.