Summa sidvisningar

söndag 4 augusti 2019

Dirigerade minnen och en välfylld låda av papp


Tillbaka i verkligheten efter dotterns och min årliga Englandsresa. Denna gång gick turen till Oxford.  Grundad av saxare omkring år 900. Den gamla universitetsstaden där det bedrivits undervisning sedan år 1096.
Vi har bott i B&B. I ett litet hus insprängd bland den mer moderna arkitekturen.
En mager och till synes torr herre öppnade när vi ringde på. Tre nycklar överlämnades efter noggranna instruktioner om vilka nycklar som ledde vart. Han var en sann gentleman och hans fru en mästare på scrambled eggs.
Det gäller att leta upp de där små pärlorna som gömmer sig innanför turistportalerna.
England är ju känd för undermåliga hotell men vi har alltid haft tur och hittat fina och bra boenden för en riktigt human penning.

Vi har strosat runt bland de historiska byggnaderna och förlustat oss i Covered Market. Och så naturligtvis besökt katedralen Christ Church där en ensam organist övade ett orgelstycke på den gigantiska orgeln. Allt medan den irländske biskopen George Berkeley godmodigt blickade ner från ett målat porträtt.

Nu är vi hemma igen. Sorterar bland våra reseminnen och dirigerar dem till mappar. Mitt i sorteringen fick maken och jag övernattningsbesök från Skåne. Vi har ägnat frukosten till att döma landsting såväl som kommuner. Och våndan i att bli av med en fylld bajslåda som lyder under Norrköpings kommuns regelverk. Eftersom vi numera inte har något utedass utan uträttar behoven i vattenklosett är vi inte längre i behov av kommunala skitlådor i papp. Men när vi hade det yttrade sig en kontorsdam anställd av kommunen i min till henne ställda fråga huruvida bajsbilen tar med en eller två fyllda lådor.
Enkom en låda men med ett förbehåll. Om bajset hamnat i lådan före en viss månad är det inte kommunens ansvar att forsla bort den.
Vi blev osams, damen och jag. Om det kom an på mitt förslag om en sänkning av lådan i Glan som är vattenskyddat området eller helt sonika köra lådan till kommunhuset i Norrköping,  ställa den på trappan och låta damen göra vad hon ville med lådan kommer jag inte ihåg. Det har förflutit all för många år sedan dess.

Det kan dock ligga något i filosofen Hobbes teorier: Osämja uppstår då människor blir konkurrenter inför önskningar som är riktade mot samma föremål.
Vilket även kan gälla en låda där stora ospjälkade molekyler hamnat efter sista tillåtna dag, månad och år.