Summa sidvisningar

lördag 13 juni 2015

Vilda blomster och i en annan del av landet


Inträdet i midsommarveckan står för dörren. Helgen då snapsglasen höjs och snapsvisorna ljuder bland lövade stänger och blomsterkransar.

Ogifta flickor plockar blomster och lägger under huvudkudden i hopp om att drömma om sin tillkommande. Vet inte om den seden är bruklig i dessa moderna tider när det går att hitta sin partner på internets singelsajter. Men på min tid, när jag var ung och oskuld, plockade vi flickor sju sorters blommor och lade under de stärkta kuddvaren. Effekten av detta blev endast bladlöss som klättrade runt och störde nattsömnen.
Det skulle dröja ända till dess att jag var tjugotre år gammal innan jag träffade min livskamrat utan att jag för den skull behövt sova på nedlusade blomster. Dessutom var det smällkalla vintern så några vilda växter fanns inte att tillgå. Giftermål blev det hur som helst. Det drar det ihop sig till rubinbröllop om vi får leva och ha hälsan.

Bröllop har det även varit idag. Hela Sverige är inblandad. För den som vill och orkar. Vi gick förbi grannen tidigare under eftermiddagen. Han stod på gräsmattan och försökte få in någon kanal där de visade fotboll. I hans tycke viktigare än lillprinsen och hans brud vid altaret. Är benägen att hålla med, trots att fotboll intresserar mig lika lite som kungliga vigslar. Även om jag och alla andra som betalar skatt är med och pröjsar kalaset känner jag inget behov av att få valuta för just de pengarna.

En sorgens dag är det trots kunglig festyra. Önskar att toastmastern stillar hela sällskapet med en tyst minut. Att tankarna stannar vid flickan som inte får uppleva studentexamen, midsommar, arbetsliv, möta den stora kärleken och bli förälskad. Livet tog obegripligt slut. Livet tog också slut för hennes föräldrar som tvingades stå vid sin flicka och bekräfta det ingen förälder ska behöva bekräfta.

I pressen florerar det att de förmodade förövarna är utländska gästarbetare. Drevet drar igång. Men mördare behöver inte vara utländska gästarbetare. Englas baneman var så svensk som någon kan vara.
Det är oväsentligt vart ifrån den eller de som dräpte flickan kom ifrån. Därför anser jag att pressen inte behövt upplysa läsarna att det troligtvis är utländska gästarbetare som utfört dådet.
Det spär bara på det som ligger och gror hos så många. Hos de som vill stänga gränser in till vårt land.
Det fruktansvärda är inte VEM som dödat flickan. Det fruktansvärda är ATT hon dödats.

Den specialdesignade festen fortsätter natten lång. Klänningarna betygssätts. Rubrikerna formas.

I en annan del av landet finns ingen glädje. Bara en svart och oändlig sorg.