onsdag 31 januari 2018

Pimpinella och spetsat socker


"I år ska vi lägga i båten", sa maken vid frukostbordet i morse.
På grund av lågt vattenstånd i Glan har vi inte varit ute på sjön de sista två åren. En sanning med modifikation. Visserligen har den plats där vår båt bundits fast vid två stolpar varit torrlagd, men tidsbrist är närmare sanningen.

Vår båt är en liten plastbåt. Den tar sig fram över vattnet via armkraft eller med utombordsmotor. Vi väljer utifrån behov. Oftast är vi själva vid våra båtturer men det händer att något barnbarn följer med. Eftersom jag är nervöst lagd föredrar jag ett barn i taget i den händelse någon trillar i och vi måste vidtaga åtgärder. Det är lättare att dra upp en unge än en hel flock.

Tidigare, då vi bodde strax intill Slätbaken hade vi en så pass stor båt att hela familjen fick plats att sova i den. Båten var utrustad med ett litet kök, diskho och kylskåp. Samt en ytterst provisorisk sanitetsanläggning bestående av en hink med lock. Den som satte sig på avträdet avgränsades med hjälp av en filt som två av oss höll upp. Vilket stundom kunde kännas ansträngande för samtliga inblandade i förehavandet.

Våra goda vänner från Skåne, besättningen på segelbåten Pimpinella, förärade oss med en loggbok. Ibland bläddrar jag i den och läser anteckningarna. Där står att läsa om hård vind och åska. Strålande sol och ljummen havsbris. Gästhamnar vi besökt och människor vi träffat. Grundstötningar och vemodet som uppstod då årets sista tur var avklarad.
 Barnens intresse för båtliv svalnade i växande takt. Annat hägrade och beslutet om försäljning klubbades igenom. Dock finns många härliga båtminnen lagrade för alltid.

Nu finns inget behov av loggbok. De turer vi gör är mindre äventyrliga och kräver inga större planeringar. Men i sommar bör det inte finnas några begränsningar på grund av tidsbrist. Jag har beslutat mig för en förändring. Ett förslag har lagts fram. Nu väntar jag tålmodigt på svaret som ska inkomma under dagen.
Om sommaren visar sin bästa sida kommer vi att sitta i vår lilla båt och äta solvarma nyss plockade jordgubbar. Doppa bären i uppvispad créme fraiche och socker som spetsats med lime.