Summa sidvisningar

tisdag 24 mars 2015

Hårdbevakning och ett gult hus


Det finns alltid de som har till sin livsuppgift att lägga sig i. Är egentligen inte så noga vad saken gäller, bara det får läggas ett veto, det latinska ordet för "Jag förbjuder."

Myndigheter är pigga på att slita på detta veto. Speciellt de kommunala myndigheterna. Bor man inom stadsplanerat område får husägare inte göra som det behagar. Med viss förståelse, det kan sluta precis hur som helst om befolkningen i kommunen får härja fritt med hammare och såg.
Detta gäller även om ett fönster eller ytterdörr ska flyttas ett par decimeter samt om några frusna krakar beslutar sig för att installera en kamin. Då behövs byggnadslov.

Så är ock reglerna om huset ska målas om. Det har en villaägare i Skänninge fått erfara. Han har pimpat upp sitt hus som lyser likt en soluppgång där det ligger strax intill Sankta Ingrids kloster.
Det hela kunde ha vilat i frid och fröjd om inte en anställd från Östergötlands museum haft vägarna förbi. Med klara ögon och granskande blick väcktes dennes intresse för kulören och den nitiske museeanställde  gick hem till sin kammare och författade ett brev till till kommunen.

Får man verkligen måla ett hus som en soluppgång och finns det bygglov? Kanske den viktigaste frågan av alla frågor. Bygglovsfrågan.

Verkligen inte! Inget bygglov och ett högst opassande färgval. Dessutom ligger huset i ett område från 1200-talet med ett högt riksintresse för det gamla.
Under hot om vite uppmanades den estetiskt sinnade husägaren att omedelbart återställa sitt hus i
ursprungligt färgmässigt skick. Men innan dess måste kommunpolitikerna komma och beskåda det gula huset med skiftningar som för tankarna till den av mig tidigare nämnda soluppgången.

Politikerna kom och hade tjänstemän från byggnadskontoret och en från länsmuseet utsänd byggnadsantikvarie i släptåg. Samt SVT:s Östnytt. Nu skulle alla få se på tv vad mannen i det gula huset ställt till med för oreda.

När samtliga återgått till sitt efter dagens inspektionsrunda gnuggades geniknölarna röda och ömma.
Klubban slog hårt i den gula träfasaden. Huset ska målas om annars blir det böter. 22 000 kronor blir straffet om huset inte målas i den kulör det alltid haft.

Vilken färg hade huset som ursprungsfärg? undrar kanske någon. GULT blir svaret. Ljusgult för att vara mer exakt.

Hoppas att den nitiske personen från Östergötlands museum känner sig nöjd och belåten med det han uträttat genom att skriva ett litet brev till kommunen.
Bra jobbat! får vi utbrista i en kolorerad kör.