Summa sidvisningar

onsdag 30 oktober 2013

Almanackor och förvirrade fåglar



När vi åt frukost i morse maken och jag läste jag högt för honom ur Marcus Birros krönika. En mycket bra författare och kaxig krönikör, hans ord lämnar ingen oberörd. Han vågar sätta ord på vad han tänker och tycker utan att fråga någon om lov och det beundrar jag honom för. Önskar att jag vore lika modig, jag måste jobba mer på det!

Bland annat kunde jag läsa från min högläsning att människor idag inte har tid att begrava sina anhöriga. Det är sorgligt att det krävs en lagstiftning för att de döda inte ska behöva vänta flera veckor, ja upp till månader för att få sin begravning. Även om en död människa inte har något annat att vänta på, ingen tid att passa eller andra förpliktelser, så är det en onödig och oetisk väntan.

Jag har förundrats många gånger över människor som låter sina almanackor styra när det ska planeras för en högtid som är en hyllning till det liv som varit. Semesterresor, födelsedagar, fester, brist på hundvakt eller viktiga jobb går före en begravning där mamma, pappa eller någon annan nära står i centrum.
Den nya lagstiftningen går ut på att en begravning ska ske inom fyra veckor efter dödsfallet, går det inte att schemalägga eller göra ändringar i almanackorna måste vi söka anstånd hos Skatteverket som i sin tur ger förlängning av tiden om mycket goda grunder finns. Personligen tycker jag det är en mycket bra lagstiftning i alla hänseenden.
 När dagen är kommen för min egen del hoppas jag att de som står mig närmast inte tar med sig sina almanackor till begravningsbyrån.

När jag nu har lagt min tid som begravningsentrepenör bakom mig har jag annat att bekymra mig över än upptagna tider. Som att småfåglarna i vår trädgård verkar mycket förvirrade. De flyger parvis ut och in vid fågelholkarna. En talgoxe kom med något i näbben som den trixade in genom den runda öppningen. Kanske tror de att det nu är vår och att de ska bilda familj så här i tider då köpmännen plockat fram allt julpynt.
Jag såg ett gärde med oljeväxter som blommade i starka gula färger. Det verkade inte vara spillfrön som letat sig upp ur myllan för att öppna sina kronblad utan höstens sådd som blommar.
Det är verkligen oroväckande för rapsolja är bland den finaste olja som jag använder i min matlagningskonst.

Varma höstar är fina höstar, varma vintrar är också fina vintrar för då blir väntan på våren mer uthärdlig för dem som inte gillar kyla och snö. Själv vill jag ha vintrar med kyla och snö, det är riktiga vintrar det. I alla fall om det är lagom med kyla och snö.

Bara nu inte småfåglarna tänker lägga ägg..........