Summa sidvisningar

torsdag 18 december 2014

Exklusiv fest och ett brev till mig själv



Det är inte ens fjorton dagar kvar på det här året. Tolv bakomvarande månader ska ersättas med tolv nya. Någon exklusiv nyårsfest blir det inte för vår del. Vi sitter väl bekvämt i soffan med varma filten över oss och ser på tv. Äter något gott och har en flaska alkoholfritt i beredskap inför tolvslaget och skålar med varandra. Låter finglasen klirra och säger som vanligt "tack för det här året" och ger varandra en puss. Fest och glamour ligger inte för oss.

När barnen var små firade vi in det nya året ordentligt. Med raketer. Minstingen i familjen var lika rädd varje gång där vi stod på verandan och lät far i huset ta riskerna med att tända på fyrverkerierna.
Långt ute på landet bodde vi. En enda granne hade vi som fanns på behörigt avstånd. Dock ej så behörigt att det uteslöt en förlupen raket att hamna på hans domäner. Raketpinnen hamnade på motorhuven till hans bil och när nyårsdagen nalkades kom han med mörk blick och lämnade tillbaka pinnen. Vi lovade att det aldrig mer skulle hända. Grannen gick grymtande från vår gårdsplan men litade inte på våra ord.

Nyårslöfte har jag avgett men glömt bort vad jag löftet innehöll efter endast några dagar. Därför har jag slutat avlägga dessa ohållbara löften. I år har jag dock börjat fundera om det inte är läge att fundera en smula över nästkommande år och vad det bör innehålla för min egen del. Inte lova något jag inte kan hålla utan istället titta lite på förväntningarna.

Styrkt av mina nyårsplaner har jag beslutat mig för att skriva ett brev. På nyårsaftons förmiddag ska jag skriva ett brev till mig själv. Skriva ner vad som varit bra och dåligt med året som jag lämnar bakom mig och se möjligheterna utifrån det. Ta akt på det som varit bra och försöka ändra på det dåliga. Bör inte vara så svårt eftersom jag inte upplevt några dåliga dagar detta år. Mindre bra kanske men inte direkt och anmärkningsvärt dåliga som jag behöver fokusera på. De bra dagarna ska jag ta till vara på och få dem lika bra eller kanske bättre. Vår hälsa, barn och barnbarns liv under det gånga året.

Världssituationen och det politiska läget ska få en egen plats i mitt brev. Invandringen och tiggarna som sitter och hukar utanför affärerna.

När nästa år är till ända ska jag ta fram brevet, sprätta upp det och se om jag det jag skrev för ett år sedan stämmer överens med verkligheten. Några önskningar av vitt skilda slag kommer jag att skriva ner, kanske går de i uppfyllelse. En enda riktigt stor och viktig önskan har jag dock. Men det är en önskan som jag inte själv kan vara med och påverka.
Några projekt finns med i bilden som jag funderat omkring som ska vara med i brevet men även hur livet ser ut på nyårsafton 2014. Om ett år kan jag jämföra. Det ska bli mycket intressant.

Så välkommen 2015 när det är dags.