lördag 20 juni 2015

God jul och Glad midsommar


Det finns människor som dokumenterar det mesta som händer i livet. Jag tillhör en av dem. Inte precis allt som hör vardagen till, men mycket av det hamnar i min notebook. Ett nedärvt arv från min mamma antagligen. Hon är av den stammen att vädret ska nedtecknas. Regn, sol, snö, blåst, orkan och hagelskurar. Inget undgår den kvinnan som innerst inne är en meteorolog fast hon inte vet om det.

Tack vare mamma fick jag jag igår reda på att julafton 2013 hade exakt samma utetemperatur och nederbörd som gårdagens midsommarafton. Om det är en upplyftande information eller inte har jag i dagsläget ännu inte tagit ställning till. Antagligen en nedslående information. Ingen vill ha plusgrader och regn på självaste julafton då landskapet bör ha vyer likt ett gammaldags julkort. Däremot vill vi ha rejält med plusgrader men inget regn på midsommarafton. Sällan får vi som vi vill då det gäller klimatets nyckfulla svängningar.

Gårdagen firade vi som många andra svenskar. I vår sommarstuga. Nu är vi så privilegierade att vår sommarstuga ligger ett stenkast från vårt permanenta boende. På landet. Vid sjön. Helt perfekt i den händelse att glömmer vi något hemma är det bara att skicka över barnbarnen att hämta. Eller gå själva om barnbarnen inte är här.

Sommarstugan fungerar som ett slags kalashus när inte släkt och vänner blir inhysta där. När vi köpte huset var det i dåligt skick, idag är det ett enkelt men praktfullt bygge efter det att maken lagt sina praktiska händer vid det. Och i stora rummet finns en öppen spis. Vilken fick jobba rejält under gårdagen.
I knastret av elden åt vi vår midsommarmat medan regnet smattrade mot rutor och tak.
För att förstärka att dagen påminde om julafton 2013 plockade stortvillingarna fram alla mina ägda juldukar och draperade bord, stolar och tomma ytor med dessa textilier där tomtar och halmbockar dansade glada och lusiga danser. Hunden som på vardagarna är vår lånehund lade sig förnöjsam tillrätta på den stora röda julduken. Suckade belåtet och stirrade in i elden.

Mätta, belåtna och med disken avklarade fortsatte vi firandet hos småtvillingarna och deras storasyster där föräldrarna dukat upp ett dignande festbord. Efter avslutad måltid var paltkoman ett faktum.

Idag är det midsommardagen. Hotfulla svarta moln släpper stundom genom solens strålar. Mördarsniglarna trivs så länge de får behålla sina huvuden och jag tänker ägna dagen till att sitta i min skrivarbod. Med avbrott för den bit av gårdagens tårta som står i sommarstugans kylskåp och väntar.

Nöjda och utan tillstymmelse till hangover då endast syrensaft och alkoholfri sangria runnit genom våra strupar konstaterar jag att midsommarafton blev en helt igenom lyckad dag.

Glädjen och tacksamheten har inga gränser...

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar