fredag 5 juni 2015

Sommarblomster och framtidsdrömmar


Under tiden som jag suttit inomhus och kurat har naturen skött sitt. Grönskan är enormt vacker och nästan allt är utslagen i sin fagraste prakt. Fotfarande dignar syrenernas grenar, konvaljerna doftar och fästingarna kravlar sig upp på grässtrån beredda till anfall.

Jag har varit förskonad mot fästingbett. Inte en enda gång vad jag minns har jag fått plockat bort något blodsugare från min kropp. Däremot ingick det i den dagliga kvällstoaletten att kontrollera barnen när de var små. Bakom öronen, halsen, knäveck och armveck. Det är ett otyg som tillsammans med mördarsniglar är en helt onödig skapelse av vår herre. Begriper inte varför han envisades med att ta dem ombord när Arken var klar för seglats.

Myror är enligt stortvillingarna också till ondo. I varje fall om de små arbetsamma dragarna klättrar upp på små fötter och ben. Då levererar barnen illvrål och vi släpper allt vi har för händerna i den tron att katastrofen är nära förestående.

Under förmiddagen har jag suttit på den väggfasta bänken i Larssons handelsbod. Fyllt min korg med varor och de små expediterna tycktes aldrig tröttna. Stortvillingflickan har idag en släng av feber så dagiset blev istället förlagt till farmor och farfar. Nu är de återvänt till sitt rätta hem efter det att de blivit upplockade av deras pappa och sambo. Tystnaden lägger sig som ett täcke över gårdstunet. Tusen frågor som kräver tusen svar. När vi hängde tvätten i morse ville barnen veta varför den intill växande busen hade gula blommor och inte blå. Hur ska en i ämnet oskolad farmor kunna veta det?
Jag gjorde det enkelt för mig och erbjöd barnen glass istället.

Veckan är snart slut och som vanligt har den gått i ett rasande tempo. Barnbarnen tar mycket tid i anspråk och jag känner mig stundom som en återuppstånden småbarnsmamma. Samt hundägare...
Dock har jag format en plan som ligger helt i mitt eget intresse. En dröm jag närt på under lång tid. Nu är jag snart framme vid startsträckan och det är varken Stockholms maraton, Vätternrundan eller en svensk klassiker jag åsyftar. Under tio veckor framöver kommer jag att lägga pannan i djupa veck, anteckna och notera. När veckorna gått har jag inte tagit examen i ingenjörskonst, vetenskap eller medicin. Jag kommer att vara precis den jag är idag när månaden augusti nått årskalendern. Inte ens säkert att jag spränger målsnöret men jag ska ändå ge det en chans.

Kanske blir min bakåtdröm en framtidsdröm!

Nu ska jag sätta mig ute i solen. Njuta av värmen denna mellandag. Kyla och regn är åter på väg in över landet så det är bäst att passa på medan tid är.Inga kommentarer:

Skicka en kommentar