söndag 12 juli 2015

Hönsagumman och äppeldrulta


Denna dag är unik. Vi har inga som helst åtaganden att utföra så det hela ter sig en smula förvirrande.
En snabb överläggning och vi beslutade oss när frukosten var intagen att lägga fokus åt det kulturella hållet.
Hela Östergötland vimlar av kultur vilket kan ge upphov till beslutsångest. Lotten föll på Ekenäs slott, lagom kulturellt och fullmatat med spöken.

I det gamla slottet från 1500-talet vakar Hönsagumman. Ett rekorderligt fruntimmer som varken räds ryssen eller modern anställd personal.
På den tiden det begav sig kom ryssarna farande över Östersjön och brände ner Norrköping med omnejd. Härjningståget arbetade sig vidare med vid Ekenäs tog det stopp. Hönsgumman hade redan startat brasorna på behörigt avstånd från slottet så ryssarna gav sig slokörade av.
Hönsagummor behövs även i våra tider!

Nästa år, närmare bestämt den 2 maj tänker jag huka ner mig bakom en gravsten på Örtomta kyrkogård. Det är då grevinnan Maria Klingspor lämnar sin jordiska kammare för att promenera till Ekenäs slott för att fira sin make Philips namnsdag. En händelse jag inte vill vara utan. Att få se ett livs levande spöke träda upp ur graven är något jag är mycket nyfiken på.

Det serveras äppeldrulta med vispad grädde och inkokta katrinplommon i slottscafét. Ett bakverk vi aldrig tidigare stött på. Den föll mig i smaken, maken verkade aningen eftertänksam. Han efterlyste mer plommon och grädde som vispats efter konstens alla regler. Sprutgrädde från en plåtflaska är inget han går igång på.

Jag googlade på äppeldrulta när vi kom hem. Kanske kunde jag hitta något recept på denna aningen märkliga skapelse. Det enda jag hittade var Äppeldrultans vänner. Jag vet inte om jag uppfyller kriterierna att ingå i den gruppen men jag kan alltid göra ett försök. Då får jag eventuellt reda på vad drultan innehåller mer än äpplen. Hur som helst har jag i skrivandets stund halsbränna vilket jag är benägen att beskylla drultan för.

Maken har säckat ihop efter dagens kulturella slottsupplevelser. Han har trätt in i nån mordkommissaries liv och leverne och jag ska nog följa hans exempel. Ty denna dag är en dag utöver en vanlig dag. En lättjans dag närmare bestämt. I morgon börjar oxveckan för en dagledig pensionär. Med en fullspäckad kalender, precis så som en pensionärskalender bör vara. Tur att jag inte längre måste gå till något jobb. Det skulle jag aldrig hinna med. Att vara frilans är helt perfekt enligt mitt eget tycke.
Inget vankande av och an i ett försöka fördriva tiden. Bara att välja och vraka bland det som verkar spännande och givande för själ och sinne. Det främjar hälsan. En bit druta där till gör inte saken värre. Om jag bortser från halsbrännan vill säga.


2 kommentarer:

  1. Kan rekommendera Apfelstrudel på Lisebergs Tyrolen! Visserligen 72 kr - men nästan så att jag tuppade av :) KRAM fr sö Dalsland.

    SvaraRadera