tisdag 14 juli 2015

Utebliven prinsessbakelse och tre små gummorIbland är det nyttigt att vidga sina vyer. Inte bara hålla sig hemmavid, ta en tur till Norrköping och grannkommunen Finspång. Eller på sin höjd Ringarum via Söderköping. Jag är en förnöjsam människa som är tacksam och glad för det lilla och Söderköping är en riktig liten pärla värt ett besök då och då. Ringarum ej heller att förakta.

Idag blev det dock en rejälare sväng. Nora tur och retur. Efter sju timmar och något över trettio mil svängde jag, till makens glädje och lycka, in bilen hemma på gårdsplanen.
Dottern med sin ledarhund är kvar hos sin familj i Nora dit familjen åkt i förväg i lördags. Semester heter det och semester har de.
Jag erbjöd mig att vara privatchaufför åt dotter med hund så hon skulle slippa ta bussen. Det är så sällan vi får umgås på tu man hand nu för tiden och vi hade en hel del trevligheter att dryfta innan vi nådde slutdestinationen.

Det obligatoriska stoppet i Pålsboda hägrade redan vid starten. Där vi alltid stannar när vi har vägarna förbi för att pausfika i Pålsboda enda café. Ett riktigt gammeldags café med stolar från 1950-talet. Trekantiga stolar med brun läderimitation i sittdynan. Marilyn Monroe på väggarna och torra kaffebönor i glaslyktorna på borden.

Några prinsessbakelser såg jag inte till trots att det är kronprinsessans födelsedag idag. I Pålsboda har de tydligen inte uppmärksammat det övriga Sverige inklusive Öland firar.
Utom i Linköping då, där firar Ung Vänster och Republikanska Föreningen med att manifestera mot monarkin på Stora torget.
Ner med monarkin! skriker de så det skallrar i fönsterrutorna. Men monarkin hör inte så de skriker för döva öron.

De där tre gummorna som gick till marknaden ut i Nora såg jag heller inte till när vi kom fram. De är väl skröpliga vid det här laget och orkar inte annat än att hasa sig ut med sina rollatorer till äldreboendets matsal.
Annat var det förr. När jag gick i skolan. Då gick de så gladeligen ända till Mora enligt min småskolefröken. Jag skreksjöng NORA och fröken fick något strängt i blicken.

"Nej Carina, de gick till Mora!"

Det blev en maktkamp mellan småskolefröken och mig varje gång klassen skulle sjunga om gummornas marknadsbesök.
Innerst inne visste nog fröken vart de skulle hän, men hade hon en gång sagt Mora fick det bli ändrad kurs för gummorna. Som säker var dödströtta efter den långa vandringsmarschen när de kom fram till Moras marknadstorg. Knappt att de orkade köpa marknadskonfekt eller Vildhasses goda rökta renkorv. Dessutom fick de snåla och se till att de hade kvar busspengar i penningapungen när det blev dags för returen. Allt på grund av vad min småskolefröken ställt till med!

Nu hoppas jag att småtvillingarna och deras storasyster får några fina dagar i Nora. I går hade de sett gammelgäddan lura i vassen. Själv får jag ta hand om deras akvariefiskar. Det är ett ansvarsfullt uppdrag. Men jag vet vart akvariefiskaffären i Norrköping ligger. Har den semesterstängt får jag väl dra upp några mörtar ur Glan. Alltid finner jag på bra lösningar på eventuella problem som kan uppstå.

Grattis Victoria! Det höll jag precis på att glömma!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar