måndag 24 augusti 2015

Yrkesval och en födelsedag


Läste just min bloggkollegas dagliga inlägg. Han lilla unge är förtjust i motordrivna fordon av allehanda slag. Röda traktorer, parkerade bilar och motorcyklar, inte minst. Idag föll intresset på en taxibil som var uppställd precis under familjen balkong.

Vår son har under många år kört taxi. Ett slitsamt jobb på olika sätt och vis. Han kämpade på fram till den dag då han lade taxikortet i byrålådan, hängde jackan med loggan längst in i garderoben och omskolade sig till trädgårdsarbetare. Till alla förvåning måste jag tillstå. Sonen har aldrig visat något större intresse av att påta i jorden, klippa gräs och rensa rabatter. När han blev husägare med jättetomt ändrades hans livsstil och alla har rätten på sin sida att göra olika livsval under livets gång.

Det har visat sig att han hittade rätt. Med sambon vid sin sida startade de ett eget trädgårdsföretag och kundunderlaget ökar stadigt månad för månad. Till den milda grad stadigt att maken och stundom jag blivit involverad i andras trädgårdar.
Även vår dotter har hittat sitt rätta yrkesval. Som färdigutbildad lantbrukare hoppade hon på nästa skola och blev för sju år sedan vigd till präst och fick så småningom fast tjänst i en församling.
Yngsta dottern är också hon på studiernas mödosamma vägs vandring. Universitetsstudier där målet är att bli författare. Författarskapet ligger ännu i sin linda men jag önskar av hela mitt hjärta att hon ska få det hon skrivit ihop publicerat.
Det känns tryggt att våra barn vet vad de vill och att de kämpat för att till sist kunna spräcka målsnöret.

Idag ska jag ta hand om stortvillingarna medan deras pappa med sambo åker in till Norrköping. De ska gå på förlossningskurs. Lära sig flåsa och klämma på. Det är nära nu. Den stora magen drar förberedande ihop sig, blir stenhård och den blivande mammans gångstil är vaggande och bredbent.

Jag funderar mycket över barnbarnen. Hur deras liv ska bli. Inget är utstakat. Inga spikraka vägar att vandra på. Spruckna relationer och spruckna illusioner. Drömmar går i krasch och drömmar blir till verklighet. År av studier och till sist med betyg och cv i händerna arbetssökande med hopp om en anställning.

Omedvetna om sin framtid blåser de såpbubblor ute på gräsmattan. Luften fylls av skimrande bubblor som stiger till skyn och löses upp.

Om några veckor är ett nytt litet barn fött. Jag har blivit tillfrågad om att närvara vid födelsedagen. Vara med och hälsa ett litet barnbarn välkommen till denna värld. Jag känner mig mycket hedrad av denna inbjudan.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar