onsdag 30 september 2015

En dödsmask och ett glas rött


Nu plockas det svamp ute i skog och mark. Sociala medier svämmar över av tickor, soppar, trattisar, trumpeter och helt vanliga kantareller. Det finns ingen hejd på välfyllda svampkorgar.
Själv nöjer jag mig med att stundom ströva i vår närbelägna skog utan några som helst ambitioner att släpa med mig rensningsarbete hem.
En dag när jag var ute såg jag en svamp som fångade mitt intresse. Den växte bland mossan och liknade en slags dödsmask. Stirrade rakt ut med tomma ögonhålor,  såg allmänt tragisk och ensam ut. Vem vill plocka svamp som liknar ett spöke? Risken är att det blir vad som helst med den svampstuvningen.

Svampen blev som en påminnelse över allt som händer och sker i vår värld. Även under den fridfullaste skogspromenad blir jag påmind om död och omänskligt lidande. Jag undrar dagligen hur det ska sluta för alla människor på flykt.

Den stora tevegalan till förmån för människors lidande gick av stapeln igår kväll. Vi tittade en stund och jag sjönk allt djupare ner i melankolin. Artister med sorgliga sånger och stark innebörd i texterna. Till sist blev det för mycket.  Jag reste mig ur soffan, gjorde min kvällstoalett och gick till sängs. Flydde ner under täcket, omsvept av min egen trygghet och välfärd.

Gjorde en intervju med en politiker idag. När vi var klara satt vi kvar en stund och pratade om annat än vad som rörde intervjun. Om flyktingpolitiken och EU-migranter, vad som kan göras och vad som inte görs.
Politikern berättade att i Norrköping finns det enrumslägenheter som bebos av upp till tolv personer. Gamla, unga, män, kvinnor och barn. Ofattbart. Omänskligt. Ovärdigt.

Fri rörlighet råder inom EU. Men är det rätt och riktigt att det växer upp slumområden i våra svenska städer som liknar de förhållanden som människor flyr ifrån i sina hemländer?
Det måste upprätthållas lag och ordning. Människor få inte bo i parker och privata områden, säger vår statsminister.
Ändå förekommer det på många platser.
Vad händer med de EU-pengar som länder får för att ta hand om och ansvara för sina medborgare?
Varför måste människor sitta utanför våra butiker och förnedra sig genom att sträcka fram en pappersmugg?

Alla flyktingar som kommer från Syrien. Vad får de för levnadsvillkor i de länder de hamnar i? Om de tar sig fram med livet i behåll vill säga. Klarar sjukvården att ta hand om de människor som under flykten från krig fått svåra skador? Vart ska de bo, livnära sig av och klarar skolan att ta emot alla barn?

De allra flesta av oss håller nog med Hans Rosling. Det här kriget måste ta slut!

Och nu tänker Putin fälla bomber över Syrien. Samtidigt som Breivik hotar att svälta sig till döds. Han orkar inte med de stränga fängelseförhållanden som råder.

Det finns olika sorters problem i vår galna värld.

Det är snart helg. Ska vi ha rött eller vitt vin till maten?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar