fredag 2 oktober 2015

En oskarp selfie och en dam med självförtroende


Jag har följt med i trenden och tagit en selfie. Kan inte riktigt bestämma mig om jag är nöjd med resultatet eller inte. Bilden är ganska oskarp ty det var inte helt enkelt att hålla mobilen stilla under fotograferingen av mig själv.
Reagerar också på att att mina gråa hårstrån är så tydligt framträdande. Det kommer säkert betraktaren att ha synpunkter på.

Det är förenat med livsfara att ta en selfie. Ett flertal har ramlat från höga höjder med mobilen i ett krampaktigt tag för att till sist ta mark med brutna ben och krossad skalle. Fasansfullt. Andra har vådaskjutit sig själva när de använt ett vapen som fotograferingsrekvisita. Lika hemskt det.
Trender är trender och skall således följas för att vara trendig. Oavsett vilka konsekvenser det medför.

Selfies kan även vara en dold sjukdom av något slag, innehållande inslag av dåligt självförtroende och en släng narcissism. Det har vetenskapen bevisat och gått ut med till offentligheten.
Huruvida vi tar för mycket selfies eller inte går att räkna ut med hjälp av miniräknare. Eller det kanske är att föredra kalkylatorappen i smartphonen. Resultatet kommer att visa om vi behöver hjälp eller inte. En läkare kan behövas konsulteras för att minimera suget av ett ständigt selfieande. Som att sluta röka till exempel.

Många gånger när jag ser ständigt återkommande selfies på en och samma person funderar jag över om det jag ser är riktigt sant det jag ser. Ty bilderna visar glada människor i avundsvärda miljöer eller sittande vid läckert dukade bord där de upplagda tallrikarna vittnar om kokkunskaper i särklass hög nivå. Vi andra som äter isterband eller kålsoppa en fredagskväll känner skuld och skam över fredagsmysets tafflighet.

Det finns dock roliga selfie där den egenhändigt avporträtterande fotografen bjuder på sig själv. Dessa selfie uppskattar jag högt och blir glad av att se.
De andra, där lyckan och harmonin till varje pris måste glänsa högre än alla andras gör mig endast illa till mods.

En klok kvinna skrev och jag citerar: .....vi alla kan leva det liv vi önskar på Facebook även om det är långt från vars och ens sanning.
Stundom är det så en selfie förmedlar budskapet till sina vänner i de sociala trådarna.

Egentligen vet vi så lite om varandra. För någon dag sedan satt jag och pratade med en gammal dam. Av någon anledning trodde jag genom vårt samtal att hon varit verksam som lärarinna. Hon skrattade lite och dementerade mitt antagande. Hon hade arbetat som utbildad elingenjör. Ensam kvinna bland alla män. Med sin kunskap har hon varit med och byggde upp alla Sveriges flygplatser. Huset hon bor i har hon dessutom byggt helt på egen hand. Då, när hon var ung, frisk och stark.

Hon behöver inte ta någon selfie, den gamla damen. Hon vet själv vem hon är, vilket liv hon levt och hur hon lever idag. Det räcker för henne. Hon är begåvad med ett starkt självförtroende. Jag avundas henne för det och bjuder härmed mina trogna läsare en pinfärsk leende selfie.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar