onsdag 21 oktober 2015

Joker och överhettade element


Idag har jag mycket på agendan. Telefonintervjuer och övriga skrivjobb som ligger och väntar på sin tur. Så var det även det där med föredraget. I kväll är det dags och jag är laddad.

Lön har jag fått så nu är det några fler siffror på mitt konto än det varit så här i slutet av månaden. Maken, som är min kamrer i mitt lilla skrivarföretag,  har räknat ut skatt och moms för nästa månad så det finns pengar avsatt till Skatteverket. De pengar som ska gå till mitt uppehälle på vårdboendet, men även till barnbarnens skolgång, kommunal mat åt unga och gamla och gator som ständigt grävs upp i Norrköping.
Får känna mig tacksam över att ha möjlighet att dra det ekonomiska stråt till stacken.

Någon som inte känner sig nöjd är säkert damen som kastade sin Trisslott med två miljoner kronor i vinst. Det var den rackarns jokern som ställde till det för henne. Två rutor med en miljon och en joker. Samt gånger två i den runda cirkeln som ALLTID ska skrapas. Damen visste inte att systemet ändrats. Säkert muttrade hon om att högvinsten aldrig kom till just henne.

Nu ägnar sig damen åt att rota runt på avfallsanläggningen i Kalmar kommun. Dit det kommer 140 ton sopor per dag. Hon får inga långsamma dagar minsann. Till sin hjälp har ordningsmakten ställt sitt förfogande har jag hört glunkas om. Sant eller falskt vet jag inte men jag funderar över varför polisen ger sig i kast med att leta bland soporna efter tvåmiljonersvinsten. Verkar vara slöseri med resurser. Kan tänkas att de hoppas på att få vara med och dela vinsten. Två miljoner kronor är ganska mycket pengar som räcker åt många.

Fler än 780 miljoner människor dör på grund av att det inte finns tillgång till rent vatten. 58 miljoner barn runt om i världen får inte gå i skolan. Häften av dessa barn är flickor. Orsaken är fattigdom.

50 kronor räcker till ett mål mat för fem familjer med tre barn i Mongoliet.
250 kronor räcker till ett en familj på fem personer kan rena sitt vatten i två månader i Senegal.
400 kronor räcker till ett års skolgång för en elev i Afghanistan.

Trettio kronor vann maken och jag på vår senaste Trisslott. Det räcker till att lösa in mot en ny lott. Kanske just den lotten blir miljonvinsten. Helst gånger två då. Jokern ska vi se upp med. Det gäller att inte kasta pengar bland soporna.

Det går att elda pengar också. Har maken och jag en gång för många år sedan praktiserat när vi eldade upp kuvertet med barnens julklappspengar som de fått av mormor och morfar. Det brann med besked och de vattenburna värmeelementen vibrerade av hettan.
Fem hundra kronor var fick barnen. För den snabbtänkte blir det 1 500 kronor tillsammans. Först fick de det i julklapp av mormor och morfar, sedan i efterskott av mamma och pappa. Efter den brasan kom pengarna från mormor och morfar alltid direkt in på vårt konto. Sedan fick vi sköta om tilldelningen efter behov.

Hoppas, hoppas damen i Kalmar hittar sin lott. Eljest får hon gå omkring och gräma sig resten av livet. Vilket är det mest troliga...


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar