måndag 21 augusti 2017

Den välsignade fisken och brinnande kunskapstörstJag satt vid köksbordet hemma hos en bonde för att göra ett jordbruksreportage då min mobiltelefon ringde.
"Vi har fått en flicka", sa svärsonen och därmed hade vår dotter fött fram småtvillingarnas storasyster.

Idag började flickan första klass. Hon och hennes klasskamrater förärades med pennor och radergummi. Läroböckerna blir en senare fråga. Först skrivmaterial som inledning på första skoldagen.

Än idag minns jag min första skoldag trots att det är många år sedan. Hur jag kvällen innan skolstarten låg i sängen och vred mig som en metmask på kroken. Nervositet och förväntningar. Skolväskan med bokpapper och papper till bänken stod beredd i hallen.
Med min hand i mammas gick vi till skolan. Väl framme fick vi barn fick hänga upp våra jackor på anvisade krokar och sätta oss på träbänken som var placerad under krokarna. En flicka hade en lång kappa som hon hängde bredvid min jacka. Det doftade te och örter från hennes kappa.

Fröken hälsade oss välkomna och poängterade att vi alla var skolmogna.Det hade föregående tester vi gjort utvisat. Därefter fick vi precis som småtvillingarnas storasyster skrivmaterial. Och var sin ask med pastellkritor. Tjocka kritor med pappersomslag låg i den stela asken med avtagbart lock. Pastellkritor i regnbågens alla färger.
Vi fick även var sin burk Björnklister. Denna läckerhet som jag med fördel åt med den tillhörande penseln. Efter några år byttes penseln med sina strån av naturmaterial ut mot en liten spatel av plast. Då gick det lättare att inmundiga klistret som både smakade och doftade mandel.

Varje morgon efter den första skoldagen ställde vi oss på led framför skoldörren. När fröken kom neg och bockade vi och utstötte unisont en morgonhälsning innan vi fick gå in och sätta oss på våra platser. Morgonstund har guld i mund och den klara sol går åter opp. Fröken trampade frenetiskt på orgeltramporna och vi sjöng med våra klaraste barnaröster.
Vi knäppte våra händer och bad "Gode Gud välsigna maten amen" och gick sedan till skolbespisningen där mattanten slevat upp spenat och fisk på våra tallrikar. Drycken mjölk serverades i plåtmuggar och var kväljande ljummen efter att stått framme i värmen i en timma och mer därtill.
Alla åt och drack utan protester förutom de barn som hade målsmans underskrift på en handskriven lapp att barnet i fråga var fiskallergiker.

Under lördagens lektioner chillade vi mest och roade oss med "roliga timman" innan vi blev utfodrade av mattanten med risgrynsgröt och saftsås. På lördagar förekom inga handskrivna lappar från målsman gällande matallergi.

Med åren bleknade mitt intresse för skolan och kunskapstörsten upphörde.

Idag började småtvillingarnas storasyster första klass. "Gode Gud välsigna hennes skolgång och låt aldrig hennes kunskapstörst slockna. Amen".

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar