söndag 17 september 2017

Mjältsjuka och kyrkoval


Nu är det oåterkalleligt. Maken har ställt undan sommarens utemöbler vilket medför att hösten har blivit verklig. Det hjälper föga mitt tragiska sinne att butikshyllorna dignar av nyskördade höstgrönsaker eller att folk i min omgivning låter påskina att hösten är mysig.
Jag faller in i en melankolisk stämning, vilket inte betyder det samma som depression, utan mest för att jag inte lyckats med att fånga tiden. Varje höst känner jag att sommaren var alldeles för kort, jag hann inte med att njuta fullt ut innan det plötsligt blev för sent.

Trots mjältsjukan över de undanställda utomhusmöblerna har det än så länge varit en mycket trevlig söndag. Inte minst med tanke på att min mamma orkade följa med oss till kyrkan på gudstjänst med efterföljande val. Den svaghet hon kände när jag hämtade henne gick plötsligt över då hon handhälsade på den präst vilken hon utsett som sin begravningspräst.
"Än få du vänta ett tag, jag är inte riktigt redo än", sa mamma och prästen tog sig för bröstet. Log lite försynt och fångade upp min blick.
"Ja vi är utrustade med galghumor. Den egenskapen måste vi utnyttja för att klara av situationen", förklarade jag för prästen som nickade och sa att hon förstod.

Fyra generationer stod vi framför valurnorna. Min mamma, jag, vår dotter och våra barnbarn. Barnbarnen är för visso för små för att inneha någon rösträtt men det är aldrig fel att lära dem hur det ska gå till. Det dröjer inte innan de själva ska göra sina egna val och stoppa dess i kuvert och valurnor.

Kyrkovalet är ett viktigt val. Inte minst i år då SD gör allt för att få inflytande i kyrkans värld.
Själv röstar jag i kyrkovalet inte enbart för att protestera mot den främlingsfientlighet SD står för utan för att visa min respekt för den betydande roll Svenska kyrkan har för så många i vårt samhälle.
Dessutom gillar jag kyrkans värdegrund som bygger på humanistiska principer. Genom att rösta kan jag också vara med och påverka kyrkans arbete både här hemma men också internationellt. Visa mitt stöd i en organisation som stöttar människor i utsatta situationer oavsett deras sexuella läggning, bakgrund eller trosuppfattning.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar