lördag 13 januari 2018

Råttor i mörkret och generande klådaDet kliade i skalpen, vid hårfästet, bakom öronen, på armarna, ryggen och i skrevet. Jag krafsade så diskret jag kunde. Klådan tilltog. Det kändes som läge att åka hem och ställa mig i duschen.
Plötsligt märkte jag att personen som satt mitt emot mig på andra sidan bordet också rev sig. Mer ogenerat än jag. Skrapljudet hördes tydligt när naglarna försökte ta sig inom bomullsskjortan.
Hans fingrar borrade sig ner i kalufsen vilket resulterade i att hans frisyr till sist blev riktigt ostyrig.

Vi talade om råttor, vägglöss och andra små kryp som med förkärlek bosätter sig i människans direkta närhet.
"Hela Norrköpings avloppsnät är fylld med råttor", sa mannen och tog fram en golvbrunn tillverkad av polypropen. Eller om det nu var polyeten. Lång livslängd har den i vilket fall som helst utlovar fabrikörerna. Förutsett att det inte finns några råttor i närheten.
Golvbrunnen som jag blev förevisad var i ett bedrövligt skick. Gnagmärken efter råttornas skarpa tänder syntes tydligt. Av det som en gång var en helt fungerande golvbrunn fanns endast några rester kvar.
Marken under våra fötter lever ett eget liv, gångar och avloppsrör är råttornas hemvist. Där mår de gott av det som vi människor släpper ifrån oss.

Vägglöss är en annan plåga för den som drabbas. Illistiga små varelser som gärna dyker ner i resenärers väskor och blir därmed riktiga globetrotters. Ser världen med egna ögon medan de kalasar på sitt värddjurs blod.
Det hjälper föga hur renliga vi är. Även den som sköter sin kroppshygien och sitt hem exemplariskt kan få oönskade husdjur.

Vi kunde ha talat i timmar om dessa varelser. Mannen i fråga kunde allt om population, de latinska namnen, dofter de sprider och hur de ska bekämpas. Jag lyssnade hänfört samtidigt som jag äcklades över hans yrkesmässiga upplevelser som jag delgavs. Tacksam över att inte behöva ringa för att anlita honom och hans fångstmetoder.

"Satan vad det kliar"! utbrast mannen på andra sidan bordet.
Jag kunde bara hålla med. Det räcker att tala om det som kryper, sticks, bits och den fasansfulla tanken på att få vägglöss i sitt hem för att klådan ska eskalera till det outhärdliga.
Både för oinvigda och yrkesproffs. Ingen slipper undan.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar