söndag 12 augusti 2018

Höstvärmare och inträdesprov


Plötsligt blev det höst. Med en temperaturskillnad på 15 grader känns det kyligt. Byxor och tröjor som legat i garderoben plockas fram. När dagen övergår till kväll tänder vi ljus och dricker varm choklad. Kurar ihop oss och säger till varandra, om fyra månader är det jul.

Lagom till höstens inträde blev tröjorna jag stickat till småtvillingarna och deras storasyster klara. De har själva valt ut sina tröjors färger. Idag blir det leverans av den färdiga produkten. Hoppas dessa plagg ska värma skönt när stormarna drar in över landet.

Veckan som kommer är sommarlovets sista vecka. Sedan drar skolorna igång och för vissa är det första årets skolstart. Stortvillingarna lämnar förskoleklass och börjar ettan. Medan småtvillingarnas storasyster börjar en klass över sina kusiner. Småtvillingarna slutar på "dagis" och ersätter stortvillingarnas plats i förskoleklass.

Jag minns min allra första dag i skolan. När vi barn som klarat inträdesprovet genom att genomgått en undersökning för att utröna om vi var skolmogna eller ej var det dags.
Natten innan förblev sömnlös. Det pirrade i magen av spänd förväntan. Ryggsäcken var packad med en rulle papper som skulle klippas till och anpassas till skolbänkens mått. Resten av rullen var ämnad för inslagning av nya skolböcker.
Vi hängde upp våra ytterkläder på anvisade krokar,. I väntan på fröken satte vi oss tillrätta på den långa bänken som var placerad under rader av kläder. En av mina klasskamraters kappa doftade örter och te. En doft jag inte tidigare var bekant med, jag förstod genast att hon var en betydelsefull person. För vem doftar örter och te om personen inte var speciell? En bedömning som senare skulle visa vara korrekt. Flickan var klassens populäraste och det var en ynnest om hon lade någon som helst notis av de kamrater hon inte utvalt som följeslagare.
När ingen såg brukade jag lukta på hennes kappa som hängde snyggt och prydligt på korridorens krok.

Många år av studier väntar våra barnbarn. Den ena examen avlöser den andra. Val av inriktningar ska väljas. Några val kanske visar sig efter en tid vara fel väg att gå medan andra blir en fullträff. När min tid på grundskolan var överstökad var jag utled på allt och alla. Fick omgående ett jobb som innebar att löda ihop små trådar som skulle sitta i innanmätet av telefoner. Ett tröstlöst arbete som enbart livades upp då jag varje månad gick in till chefen och hämtade lönen. Jag fladdrade vidare, från jobb till jobb. Det var bara att välja och vraka. Ingen ifrågasatte min utbildning eller kompetens. Det är en överdrift om jag påstår att jag blev förmögen. Men jag klarade mig på de pengar jag tjänade ihop på att skura offentliga toaletter, torka gamla och svaga i rumpan, plocka bort stygn från åderbråcksopererade ben, assisterande ambulansbiträde samt supportsvarvare.

Till sist landade jag och blev bonde. Upplärd i yrket av bonden som friade till mig. Han ifrågasatte inte heller min kompetens, han bara visste att jag ville och kunde.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar