fredag 29 maj 2015

Handlarens sparris och Iris trasmatta
Idag är det en sådan där VAMS-dag. (Vård Av Mig Själv) Inte så ofta det händer men idag är det dags. Har inte ens tagit på mig mitt armbandsur. Känner jag att fikatarmen suger, ja då är det dags för fika, knorrar magens hungercentra är det tid för mat och blir ögonlocken tunga går jag och sover. Hur enkelt som helst.

Ute regnar det fast solen skiner. Den nytvättade tvätten hänger på vindan och blir blöt. I dammsugaren ligger dammråttorna som högljutt klagat över att de inte blivit ordentligt omhuldade och på köksbänken står en påse med blåbärsbullar som vi nyss fått av sonen och hans sambo.

På måndag däremot då måste jag passa tiden mycket noga. Det är då som den stora invigningen äger rum. Det får jag för allt i världen inte missa. Tårtan är beställd hos damerna på vårt lokala hembageri, nu återstår att införskaffa ballonger och bandet som ska klippas.

Jag är full av förväntan. Känner mig som ett barn åldern till trots. I barnbarnens handelsbod som inte har öppnat dörrarna än är hyllor och korgar välfyllda. Kassaapparaten väntar på att fyllas upp med pengar och kunderna är otåliga. Blir det mån tro några extraerbjudande under invigningsdagen?

Hela projektet har varit fantastiskt roligt att genomföra. Maken har snickrat i veckor medan jag jagat runt för att få tag i varor. Det har inte varit en helt enkel uppgift. Vart jag frågat har jag mötts med dystra huvudskakningar. Mitt mod har varit lågt och bedrövat till för några dagar sedan. Då klev jag in i en butik beläget i staden. Frågade efter naturtrogna varor till barnbarnens handelsbod. Mannen bakom disken sken upp när han hörde mitt ärende. Nere i källaren hade han sitt lager och med raska steg klampade han nedför trappan bara för att återkomma med famnen full av trevligheter.
Det var endast för dekoration i hans egen butik, upplyste han mig om. Men eftersom han ansåg vår idé var god och främjar barnens leklust delade han mer än gärna med sig av sitt överflöd.

Jag handlade. Massor. Och betalade sedan. Massor.
Lök, ägg, sparris, tomater, paprika, jordgubbar, citron, lime, chili, morötter, olika sorters bröd. Både matbröd och kaffebröd. Med mera, med mera. Allt ser helt äkta ut. Grannen kom och frågade om de fick smaka på en donuts eller cupcakes med frosting. Återkom på måndag! blev svaret.

På golvet ligger Iris hemvävda trasmatta. Hon gav mig två stycken.
Den enda ska ligga på när det är dags för julskylning, sa hon.

Då och då går jag in i handelsboden och sätter mig på den väggfasta bänken som morfar/farfar snickrat ihop som det sista momentet i renoveringsprojektet.  Sitter där och tänker att det måste vara roligt för barnbarnen att bli lite bortskämda. Men jag tänker också att det är väldigt roligt att få skämma bort!                                          BARNEN LARSSONS HANDELSBOD1 kommentar: