torsdag 30 juli 2015

Agnes Wold och en trasig backventil


Obekymrad om vad sommaren ställt till med börjar den ljusa årstiden sakta men säkert att dra sig mot höst. Paltvädret fortsätter och som lök på laxen blev vi i går bjudna på ett åskväder med tillhörande slagregn. Till och med småfåglarna har fått nog och jag misstänker att de redan dragit sig söderut eftersom det verkar helt fågeltomt i vår trädgård.

Jag tog beslutet i morse att baka lite kaffebröd. Bullar, mandelkubb och en sorts småkaka med röd vinbärssylt. Lyssnade på P1 Sommar som jag laddat ner och knådade bulldegen med bestämda tag.
Kanske det blir bättre i augusti. Då blir det småtrevligt att sitta på altanen, dricka kaffe och doppa hembakat. Har siktet inställt på det i alla fall. Sedan får jag ta ställning huruvida jag dukar en bricka och bär ut eller inte.

Ett är i alla fall bra med den här sommaren. Vi löper ingen risk att bli uttorkade i hettan. Därmed är mitt dåliga samvete dövat över att jag dricker alldeles för lite vatten. 1 1/2 liter om dagen är rekommendationerna. Något jag aldrig lyckas klara av.
Mitt kiss är inte så där fräscht och sunt som kiss ska vara. Det vill säga klargult eller nästan genomskinligt. Inte springer jag på toaletten i tid och otid heller, vilket är det dystra beviset enligt andra att jag inte sköter min kropp genom att hälla i mig av det som gör oss vackra, smala och hälsosamma. Säkert väldigt smarta också.

Det är dessutom coolt att bära en vattenflaska i handen när vi är ute på promenad eller vistas på stadens gator. Det ser kulturellt och akademiskt ut. Samt sportigt. Att se sportig ut är oerhört viktigt. Ungdomligt också, ty den som dricker mycket vatten håller sig ung och undviker att bli rynkig och försenar inträdet i ålderdomen väsentligt mycket senare än en ickedrickare.

Men nu har blivit förlöst från de vattniga bojorna. Förlossaren heter Agnes Wold och hon hävdar med bestämdhet att vi ska dricka vatten när vi är törstiga. Då säger kroppen till att det är dags för en slurk eller två. En annan aspekt är att det drickande folket kommer att få inkontinensproblem när den tiden är inne. Det kan även vara rent livsfarligt att dricka allt för mycket vatten. Kan leda till döden i värsta fall. Vilket faktiskt har hänt.

Hellre är jag rynkig som ett russin, lite småfet och inte ser varken kulturell eller sportig ut  än att jag springer runt med blöjor på grund av ett så stort vattenintag att blåsans backventil kommit i olag.
Jag vägrar konstant att lyssna på alla hälsogurun som förordar att fylla dagen med vattenkaraffer. Som helst ska innehålla några skivor gurka för att spä på det hälsosamma. Allt för att få en klar och slät hud, inte bli gammal eller lägga på sig för många kilo.

"Du svettas ju aldrig och kissar allt för sällan. Det är farligt, du kan bli sjuk. Du måste dricka mer vatten"!
Det har jag fått mig tilldelat många gånger under min levnad.

Tack Agnes Wold, jag lyssnar på dig!

Bättre att ge bidrag till vatten åt de som verkligen behöver det. Till alla dessa människor som lever i länder där rent vatten är en bristvara. Det kan rädda liv!

2 kommentarer: