onsdag 29 juli 2015

Chokladasken Carina och en liten bit öronbroskEn gång i tiden lanserade Cloetta chokladasken Carina. Undrar just vart den tog vägen. Gjorde väl ingen större succé kan tänkas. Även om jag ställer mig mycket frågande för jag anar att det var mycket smakfull choklad.
Inget får vara som det en gång var. Tiderna förändras och med den chokladaskarnas design och innehåll.

När jag inte trampar ner och fastnar i internetträsket händer det att jag tar fram min bok med titeln Öronbrosk önskas. Det är då, när jag läser i boken som jag verkligen känner att tiden då det gick att plocka praliner ur chokladasken Carina var enkel men ändå komplicerad.

Ett stackars gossebarn vars mor var död och inga släktingar fanns att tillgå annonserade i dagspressen efter någon som skulle kunna ha vänligheten att skänka honom lite öronbrosk. Om denne någon kände sig manad till att bli donator kunde läkaren på Serafimerlasarettet tillverka ett öra åt pojken som hade oturen att födas med endast ett enda öra. Huruvida det gick för gossen förtäljer inte historien.

Jag bläddrar vidare i boken.

1930 har efter stora ansträngningar en skönhetssalong lyckats ta hem avmagringspreparatet Sylfid. Det som alla Hollywoodstjärnor använder sig av. Dock går att läsa på varningstexten att preparatet som kan köpas till facila priser ej bör förväxlas med vanligt skumbad eller andra avmagringsförsök.

Moped-Olle har förlorat sin plånbok och en kvinna önskar bekantskap med en man som måste vara exakt 150 cm lång, varken kortare eller längre, för trevliga resor till utlandet.
Gräsänklingar söker marknadens hållbaraste och bästa fernissa till korkmattorna så de kan blänka upp golven för att överraska frun när hon kommer hem.
På Linnégatan 10 2 tr. försegår det posering i exklusiv miljö och fingeravtryck på köpebrev kan spåras av en erfaren detektiv. Elegant kvinna söker en direktör som vill åka med henne till Paris i första klass på tåget. Anna-Karin svarar JA men först måste löftet om svarsbrev från motparten fullgöras.

Nu skriver vi på Facebook och på andra sociala medier istället. Vi vet i samma stund som det hände att en vän blivit singel och klivit in i ett nytt förhållande. Vi efterlyser vanligtvis inte öronbrosk däremot om någon vill överta våra gamla smarta telefoner när nya dyker upp på marknaden. Poserar för varandra i hemmamiljö och hoppas att andra ska finna miljön lika exklusiv som vi själva anser att den är.
Avmagringskurer i moderna tappningar delas tillsammans med recept på sund och hälsosam mat. Några golv bonas inte längre av gräsänklingar, hemmets börda delas jämlikt och könsneutralt under de timmar hårt arbetande par träffas på samma adress.
Ingen annonserar i dagstidningen att en plånbok med en 50-lapp är borttappad men inläggen är många där vi varnar varandra att bluffmejl med bluffakturor är i omlopp.

Blir vi trötta på varandra, inte längre har lust att vara en vän eller finner inläggen ointressanta är det bara att radera bort personen i fråga. Ett enda litet klick behövs så har vi skakat av oss obehaget. Inga skrivna brev från motparten krävs.

Internets information som når oss är okomplicerad och snabb men kan ändå bli så väldigt komplicerad. Tänker jag och slår ihop Öronbrosk önskas, ställer den i bokhyllan och kastar mig vilt och ohämmat ut på nätet. Kanske har det hänt något spännande under nattens timmar. Det vill jag för allt i världen inte missa!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar